Cel mai RAR pește din lume încă trăiește în România. Imagini SPECTACULOASE cu aspretele

Fundația Alex Găvan / Andrei Togor, Marcus Drimbea
Fundația Alex Găvan / Andrei Togor, Marcus Drimbea

Cel mai rar pește din lume, aspretele, încă trăiește în apele României. Acesta a fost filmat în apele râului Vâlsan, în Munții Făgăraș.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, alpinistul Alex Găvan a făcut anunțul așteptat de foarte mulți români. Cel mai rar pește din lume, aspretele, încă trăiește în apele râului Vâlsan:

„Dragi prieteni, această dimineaţă ne-a dăruit una dintre cele mai minunate veşti. Este legată de fratele și peştele nostru naţional, aspretele – Romanichthys valsanicola, specia de fosilă vie, veche de 65 de milioane de ani şi contemporană cu ultimii dinozauri care au umblat pe suprafaţa planetei. Cel mai rar peşte din Europa şi, după unele estimări, chiar din lume, aspretele se destăinuie oamenilor în primele imagini video după mulți ani de incertitudine. A fost identificat în jurul orei 8, în zona satului Brădetu, de către colegii şi prietenii mei din echipa de salvare a aspretelui, ihtiologii Andrei Togor şi Marcus Drimbea (reprezentând partenerii noştri de la Asociaţia Aqua Crisus), aflaţi în cadrul unei sesiuni de pescuit ştiinţific ce analizează impactul amenajărilor hidrotehnice la nivelul ihtiofaunei pe valea Vâlsanului. Cu multă emoție și bucurie în suflet vă împartășesc asta.“

Astăzi, într-o intervenție la antena 3, Alex Găvan a vorbit despre reconfirmarea aspretelui:

„Peștele a fost descoperit în 1956 de un student la Geografie, dar, ieri, a fost regăsit de colegii mei. În momentul în care am primit veste și am văzut imaginile, vă mărturisesc că mi s-au înmuiat picioarele. Peștele acesta, deși a supraviețuit 65 de milioane de ani, de când s-a construit barajul Vidraru și din pricina modului nesustenabil în care consumăm resursele, l-am adus în pragul dispariției. El mai trăiește doar pe o porțiune foarte mică de pe râul Vâlsan, în Munții Făgăraș.

Nu este o descoperire, este o reconfirmare că acest pește încă există. El e important din mai multe puncte de vedere. Aspretele nu este doar orice pește. Această fosilă vie, care se găsește doar în România, chiar și numele său o spune, Romanichthys valsanicola, și este singura specie care poartă numele României. Astfel, reprezintă un simbol de interes mondial.“

Aspretele (Romanichthys valsanicola) este o fosilă vie și este cel mai rar pește din Europa, și unul dintre cei mai rari pești din lume. A fost contemporan cu ultimii dinozauri, având o vechime de peste 65 de milioane de ani, iar în momentul de faţă există pericolul dispariţiei sale din ultimul său refugiu, râul Vâlsan, care izvorăşte din Munţii Făgăraş.


Este specia cu cel mai mic areal în Eurasia și este considerat de către Maitland (1991) ca fiind cea mai periclitată specie de pește de apă dulce din fauna europeană. Pornind de la un areal extins palearctic aspretele și-a redus enorm arealul și a devenit un relict postglaciar, care mai poate fi întâlnit doar în râul Vâlsan.  (mai multe detalii AICI)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel