Cel mai prost an din istoria omenirii nu este cel pe care îl crezi tu

Dacă cineva s-ar întreba care a fost cel mai rău an din istoria omenirii, care ar fi acesta? 1347 a fost destul de rău, pentru că este anul în care Ciuma Neagră a lovit Europa cu seriozitate. La fel ar putea fi anii Holocaustului, între 1941 și 1945. Sau 1918, anul declanșării pandemiei de gripă spaniolă care a ucis până la 100 de milioane de oameni; chiar și actuala pandemie a coronavirusului pălește în comparație cu acea tragedie.

Dar așa cum Science Alert precizează într-un articol, niciuna dintre aceste perioade nu este cea mai rea. 

Se pare că cel mai rău an dintre toți a fost unul la care majoritatea oamenilor nici măcar nu se gândesc: 536 d.Hr. C.

„A fost începutul uneia dintre cele mai grave perioade, dacă nu chiar cel mai rău an”, a spus arheologul și istoricul medieval al Universității Harvard, Michael McCormick. 

536 a fost al zecelea an al domniei împăratului bizantin Iustinian cel Mare și, deși au fost numeroase bătălii, ceva straniu s-a întâmplat pe cer: a apărut o misterioasă ceață prăfuită care a "blocat" soarele, provocând scăderea temperaturilor și dezlănțuind ani de haos în întreaga lume: secetă, recolte slabe, zăpadă vara în China și foamete.

Există dovezi care sugerează că erupțiile vulcanice catastrofale au fost de vină.

În 2018, o analiză foarte detaliată a miezului ghețarului Colle Gnifetti de la granița elvețiană-italiană a dat noi informații despre secolul de suferință în care s-a scufundat lumea.

În 536, cenușa vulcanică și resturile, numite tephra, s-au amestecat cu calota glaciară, indicând un eveniment vulcanic major. Miezurile de gheață din Groenlanda și Antarctica au arătat dovezi ale unei a doua erupții în anul 540, care ar fi prelungit dezastrul. Și apoi, în 541, a izbucnit ciuma lui Iustinian și totul a mers din rău în mai rău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel