Cel mai mare ziar a fost închis după o serie de dezvăluiri. "O zi a rușinii" pentru libertatea presei

Situație revoltătoare în legătură cu libertatea presei: Turcia mai închide un ziar. Este vorba despre Zaman, cel mai mare cotidian din această țară.

Ziarul Zaman din Turcia a rămas fără sediu, iar publicaţia a fost trecută sub controlul statului. Decizia tribunalului i-a înfuriat pe turcii din Istanbul care au ieşit în stradă în semn de protest. Susținătorii ziarului au scandat: "Presa liberă nu poate fi redusă la tăcere".

Mai mulți jurnaliști au revenit la locul de muncă sâmbătă, iar alții au postat mesaje pe Twitter prin care își informau cititorii despre situația cu care se confruntă. Ei au pierdut accesul la serverele interne. De asemenea, nu au putut accesa conturile de e-mail, iar un reporter a declarat că au fost încercări de a șterge întreaga arhivă on-line a ziarului.

"Din păcate, a devenit un obicei în ultimii ani ca oricine vorbeşte împotriva politicilor guvernamentale fie să ajungă în închisoare, fie să treacă sub controlul guvernului. Cred că este o perioadă întunecată prin care trece ţara noastră", a zis Abdulhamit Bilci, redactorul-șef al ziarului.

"Guvernul a început o vânătoare de vrăjitoare la nivel naţional. Chiar preşedintele Erdogan a zis cândva: 'Vânătoare de vrăjitoare? Dacă aşa se numeşte, atunci să fie. O vom face!' Aşa că a declarat deschis că o va face şi în acest moment au început să-i vâneze pe toţi oponenţii", a spus și Seve Akarcesme, redactor şef al ediţiei în limba engleză.

Ultima ediție scoasă

Cotidianul a scos sâmbătă o ediție în care denunța "o zi a rușinii" pentru libertatea presei în Turcia. "Constituția este suspendată", scria Zaman pe prima pagină, cu litere albe, de-o șchioapă, pe un fundal de culoare neagră. "Presa turcă trăiește una dintre cele mai negre zile din istoria sa", se mai scrie în text, care acuză totodată "o preluare a controlului organizată de către autorități".

Ziarul Zaman, printre puţinele publicaţii care mai apar tipărite, are un tiraj zilnic de 650 de mii de exemplare. Cotidianul, cel mai bine vândut din Turcia, şi-a câştigat notorietatea prin reportajele şi editorialele acide despre administraţia Erdogan. Anul trecut, unul dintre redactorii şefi ai ziarului a fost condamnat la 21 de luni de închisoare pentru că a postat pe o reţea de socializare un mesaj considerat denigrator la adresa preşedintelui.

Publicaţia este considerată portavocea lui Fethullah Gulen, devenit inamicul numărul unu al lui Erdogan de la izbucnirea scandalului de corupţie privind regimul său, la sfârşitul lui 2013. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel