Cehia, situație similară cu România. Premierul în exercițiu susține că președintele i-a promis noua desemnare

Premierul ceh în exercițiu, Andrej Babis, susține că președintele Milos Zeman i-a promis noua desemnare  /  Sursă foto: Facebook Andrej Babis
Premierul ceh în exercițiu, Andrej Babis, susține că președintele Milos Zeman i-a promis noua desemnare / Sursă foto: Facebook Andrej Babis

Andrej Babis, premierul în exercițiu al Cehiei, susține că președintele i-a promis faptul că tot el va fi însărcinat cu formarea unui nou guvern.

Premierul ceh în exerciţiu, Andrej Babis, a declarat marţi că şeful statului, Milos Zeman, cu puţin timp înainte de spitalizarea sa de urgenţă, i-a promis duminică faptul că îl va însărcina cu formarea unui nou guvern, potrivit AFP.

Afirmaţia survine într-un moment în care liderii politici încearcă să iasă din impasul provocat de spitalizarea preşedintelui Milos Zeman, ce are loc într-un moment în care ar trebui să desemneze un candidat pentru postul de prim-ministru, după alegeri.

"Când am vorbit cu preşedintele duminică, el mi-a spus că atunci când va veni momentul, mă va desemna", a declarat Babis la televiziunea cehă.

"Eu trebuie să accept sau să refuz", a adăugat el, dând asigurări că este de asemenea dispus să intre în opoziţie.

Partidul premierului în exercițiu a pierdut alegerile



Alianţa de centru-dreapta Împreună a câştigat alegerile de la sfârşitul săptămânii, devansând partidul populist ANO al lui Babis.

În coaliţie cu o altă alianţă de centru, Împreună dispune de o majoritate de 108 mandate din cele 200 de locuri din parlament.

Însă, înaintea alegerilor, Zeman a atras atenţia că va desemna ca premier un şef de partid, şi nu un şef de alianţă, lăsând de înţeles că fostul său aliat politic Andrej Babis, om de afaceri miliardar, va fi prima opţiune.

Dată fiind compoziţia noului parlament, premierul în exerciţiu ar avea dificultăţi în formarea unei majorităţi sau în menţinerea unui guvern minoritar.

Media din Republica Cehă au început între timp să speculeze în privinţa numelor care ar putea figura în viitorul guvern, liderul Împreună, Petr Fiala, fiind considerat candidatul cu cele mai mari şanse să fie desemnat premier.

Președintele, în stare stabilă



Spitalul a anunţat marţi că preşedintele este într-o stare stabilă.

"Neschimbată", a declarat pentru AFP Jitka Zinke, purtătoarea de cuvânt a spitalului militar din Praga, în legătură cu starea de sănătate a lui Zeman.

Conform media locale, preşedintele de 77 de ani, care ar suferi de probleme la ficat, ar putea rămâne în spital mai multe săptămâni.

Purtătorul de cuvânt al lui Zeman, Jiri Ovcacek, a precizat pentru radio Proglas că preşedintele i-a primit pe membrii familiei sale şi pe cei mai apropiaţi colaboratori, adăugând că informaţiile despre starea de sănătate a preşedintelui vor fi furnizate "în permanenţă, dar cu parcimonie".

Însă preşedintele Senatului, Milos Vystrcil, a declarat că va cere oficial de la biroul lui Zeman informaţii suplimentare, existând temerea că şeful statului nu ar mai fi în capacitate "de a-şi exercita funcţia".

Senatul a convocat pentru săptămâna viitoare o reuniunea a comisiei sale constituţionale pentru a discuta despre impasul legal cauzat de boala preşedintelui, precizează Agerpres.

Situație similară în România

În România, după demiterea Guvernului condus de Florin Cîțu, Partidul Național Liberal a sperat la o nouă nominalizare a acestuia. Totuși, ca urmare a faptului că PNL nu a reușit să formeze o majoritate în Parlament, partidul nu a mers cu o desemnare clară la consultări.

În urma consultărilor care au avut loc la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloș ca prim-ministru, fiind singura propunere clară a vreunui partid pentru un Guvern stabil.

CITEȘTE ȘI   -  Senatorii cehi vor să-l deposedeze de puteri pe președintele Miloš Zeman. Acesta are mari probleme de sănătate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel