Cehia se pregătește să aleagă un nou președinte. Favorit, fostul șef al comitetului militar NATO

Noul președinte al Cehiei pledează pentru un sprijin 'nelimitat' pentru Ucraina/ Agerpres
Noul președinte al Cehiei pledează pentru un sprijin 'nelimitat' pentru Ucraina/ Agerpres

Potrivit sondajelor, cel mai favorizat candidat este generalul în retragere, Petr Pavel, care a fost președinte al comitetului militar NATO din 2015 până în 2018.

Vineri și sâmbătă, cetățenii Republicii Cehe vor vota pentru alegerea unui nou președinte. Electoratul este chemat să aleagă un succesor al președintelui în exercițiu, Milos Zeman, care a ajuns la sfârșitul celui de-al doilea mandat consecutiv de cinci ani și, prin urmare, nu poate depune din nou candidatura.

După retragerea sindicalistului Josef Stredula, în cursă rămân opt candidați , dar atenția generală se îndreaptă către trei dintre aceștia, cei mai favorizați să câștige: generalul în pensionare Peter Paul, fostul premier Andrew Babis și economistul Danuse Nerudova.

Întrucât este de așteptat ca niciunul dintre candidați să nu poată obține o majoritate absolută din primul tur, cea mai probabilă ipoteză este că cei doi cei mai votați pe 13 și 14 ianuarie, vor concura într-un al doilea tur de scrutin în două săptămâni, pe 27 si 28 ianuarie, informează Agenzia Nova.

Pavel vs. Babis

Potrivit sondajelor, cel mai favorit candidat este Petr Pavel, care a fost președinte al comitetului militar al NATO din 2015 până în 2018. În timpul campaniei electorale, el a făcut referire pe larg la cariera sa și a comunicat o poziție clar pro-occidentală, înclinând împotriva lui Zeman, dar de asemenea, mai ales împotriva principalului său adversar, Babis, pe care îl consideră o amenințare la adresa democrației cehe. 

O victorie a lui Babis ar arăta probabil o mai mare continuitate cu cea a lui Zeman, care și-a recunoscut sprijinul. 

Babis s-a opus unui ajutor militar suplimentar acordat Ucrainei și la câteva zile de la alegeri a fost achitat de acuzația de fraudare a fondurilor europene legate de conglomeratul industrial pe care l-a fondat, Agrofert

Danuse Nerudova, singura femeie candidat

Cu siguranță mai favorabilă cauzei Kievului este atitudinea lui Nerudova, fost rector al Universității Mendel din Brno. La fel ca Pavel, Nerudova este și ea în favoarea adoptării monedei euro. 

Singura femeie care candidează la președinte, numele ei a condus temporar sondajele în toamnă. În plus, spre deosebire de Pavel și Babis, Nerudova nu este ”pătată” de un trecut în Partidul Comunist.

Cu toate acestea, economistul apare acum pe locul trei, după ce presa cehă a raportat cazuri de plagiat la universitate în timpul rectoratului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel