Cehia, dispută în Guvern. Blocaj total

Preşedintele ceh Milos Zeman s-a declarat vineri împotriva numirii deputatului european social-democrat Miroslav Poche, pe care îl consideră favorabil migraţiei, în funcţia de ministru de externe, atitudine care riscă să blocheze procesul deja foarte laborios de formare a unui nou guvern, informează AFP. 

"Preşedintele este de părere că cel care susţine migraţia nu poate face parte dintr-un guvern care se declară împotriva migraţiei", potrivit unui comunicat al biroului de presă prezidenţial, publicat după o întrevedere între Zeman şi Poche. 

Vineri, şeful guvernului Andrej Babis a afirmat că Praga este pregătită să-i respingă pe migranţii care sosesc la frontiera cehă dacă Germania şi Austria iau o măsură în acest sens, aşa cum declarase recent ministrul german de interne Horst Seehofer. 

Cunoscut pentru poziţiile sale antiimigraţie, şeful statului i-a "recomandat lui Miroslav Poche să nu aspire la postul de ministru de externe şi de a permite astfel crearea unui guvern stabil care ar obţine încrederea Camerei Deputaţilor", conform textului. 

O posibilă explicație pentru atitudinea ostilă 

Presa din Praga atribuie această atitudine a preşedintelui sprijinului acordat de Poche academicianului Jiri Drahos, fost candidat la alegerile prezidenţiale câştigate în ianuarie de Zeman. 

Poche, 40 de ani, este deputat european din 2014 şi face parte din Comisia de industrie, cercetare şi energie (ITRE) din cadrul Parlamentului European. 

Mişcarea centristă şi populistă ANO a miliardarului Andrej Babis şi Partidul Social-Democrat (CSSD) s-au pus de acord recent - la capătul unor negocieri laborioase - asupra creării unei coaliţii care să beneficieze de un sprijin tacit din partea Partidului Comunist (KSCM), nostalgic al vechiului regim totalitar dispărut în 1989. 

Ping-pong politic 

Babis, a cărui mişcare ANO a câştigat detaşat alegerile legislative din octombrie 2017, a fost numit din nou la 6 iunie de către preşedintele Zeman, aliatul său politic. 

Primul său guvern, compus din membri ANO şi din experţi fără culoare politică, a eşuat în urma votului de neîncredere din ianuarie, dar a rămas în funcţie până la numirea unui nou cabinet. 

ANO deţine 78 din cele 200 de locuri ale camerei inferioare, în timp ce CSSD dispune de 15, la fel ca şi comuniştii din KSCM. CSSD ar putea obţine cinci ministere în cadrul noului guvern. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel