Ceferiştii protestează în faţa Ministerului Transporturilor: Legea statutul feroviarului, desfiinţarea Autorităţii pentru Reformă Feroviară şi păstrarea gratuităţii pentru studenți!

Ceferiştii protestează în faţa Ministerului Transporturilor: Legea statutul feroviarului, desfiinţarea Autorităţii pentru Reformă Feroviară şi păstrarea gratuităţii pentru studenți!
Ceferiştii protestează în faţa Ministerului Transporturilor: Legea statutul feroviarului, desfiinţarea Autorităţii pentru Reformă Feroviară şi păstrarea gratuităţii pentru studenți!

Ceferiştii protestează miercuri, între orele 11:00 şi 13:00, în faţa Ministerului Transporturilor, pe lista de revendicări aflându-se, printre altele, aplicarea Legii privind statul personalului feroviar, desfiinţarea Autorităţii pentru Reformă Feroviară şi păstrarea gratuităţii studenţilor pe calea ferată. 

Astfel, reprezentanţii Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian şi cei ai Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România solicită Guvernului României:

Aplicarea Legii nr.195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar în anul 2021, cel puţin din perspectiva creşterilor salariale şi a posibilităţii de a ieşi cu 5 ani mai repede la pensie începând cu luna septembrie 2021, conform acestei legi;

achiziţionarea a 150 automotoare Desiro noi prin fonduri naţionale şi europene şi includerea în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a achiziţiei a 139 rame electrice noi pentru sistemul de transport feroviar, precum şi depunerea de proiecte pentru achiziţia de trenuri noi prin Cadrul Financiar Multianual 2021 - 2027;

VEZI ȘI Protest împotriva „ORDONANȚEI AUSTERITĂȚII” Guvernului Cîțu, la Cluj: Hoții! Vrem aplicarea Legii statutul feroviarului!

asigurarea schimbului de generaţii prin cursuri de formare profesională la CENAFER şi/sau SNTFC CFR Călători SA; desfiinţarea Autorităţii pentru Reformă Feroviară;

stoparea subcompensării CFR Călători şi păstrarea gratuităţii călătoriei studenţilor pe calea ferată. 'În 2021 - Anul European al Căilor Ferate, Comisia Europeană şi Parlamentul European, încurajează statele membre să promoveze şi să dezvolte transportul feroviar de pasageri şi de marfă, ca o soluţie de mobilitate durabilă, cu emisii scăzute de carbon şi cu performanţe excelente din perspectiva coeziunii sociale şi teritoriale.

Companiile feroviare de stat din Uniunea Europeană sunt lideri în piaţa transporturilor pe cale ferată, asigurând servicii de transport rapide, sigure şi la preţuri accesibile pentru pasageri şi companii. În majoritatea ţărilor UE, investiţiile în infrastructura feroviară şi în material rulant nou sunt efectuate în mod regulat, asigurându-se un buget public mai mare transporturilor feroviare raportat la transportul rutier.

În contrast cu această realitate europeană, sistemul de transport feroviar din România se erodează de peste 30 de ani sub privirea unui Stat neputincios şi nepăsător, care nu ştie sau poate chiar nu vrea să gestioneze responsabil şi profitabil companiile de stat. Guvernul României s-a obişnuit să nu plătească prestaţia reală a CFR Călători, rămânând astfel dator de ani de zile acestei companii, transformând-o nejustificat într-o aşa zisă 'gaură neagră'.

Acest tratament aplicat operatorului de transport feroviar de stat, pune în pericol existenţa unei companii a poporului român care de peste 150 de ani a servit interesele economice şi strategice ale ţării noastre', susţin sindicaliştii într-un comunicat.

Aceştia subliniază că 'aceeaşi atitudine persistă şi atunci când vine vorba de investiţii', deoarece la întocmirea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost prevăzută finanţare pentru autostrăzi şi metrou (infrastructură nouă de 9 Km şi 50 rame electrice noi), iar pentru infrastructura feroviară existentă, doar fonduri pentru eliminarea unor restricţii de viteză şi pentru achiziţia a 39 rame electrice noi la circa 20.000 Km de infrastructură feroviară.

'Sătui de atâta nedreptate, ceferiştii protestează din nou pentru că transportul feroviar reprezintă viitorul în Uniunea Europeană, însă pentru Guvernul României, în Anul European al Căilor Ferate, nu înseamnă decât continuarea planului de instituire a austerităţii şi de umilire a lucrătorilor feroviari prin amânarea intrării în vigoare a Legii nr.195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar, prin transformarea operatorilor feroviari de stat de călători şi de marfă şi a gestionarului de infrastructură feroviară de stat în 'găuri negre' fabricate chiar de Guvernul României, prin subcompensare, subfinanţare şi prin menţinerea în exploatare a trenurilor vechi ce trebuiau schimbate cu trenuri noi din fonduri europene în perioada 2014 - 2020', mai spun sindicaliştii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel