CEDO: Spania nu a încălcat drepturile omului în cazul parlamentului provinciei Catalonia

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit marţi că autorităţile spaniole nu au încălcat drepturile fundamentale ale deputaţilor când au interzis parlamentului provinciei Catalonia să dezbată în plen rezultatele referendumului pentru autodeterminare din octombrie 2017, transmite AFP.

Magistraţii CEDO au considerat că interdicţia decisă de Tribunalul Constituţional al Spaniei a reprezentat o reacţie la o "nevoie socială imperioasă" şi că a fost "necesară într-o societate democratică, în special pentru păstrarea siguranţei publice, pentru apărarea ordinii şi pentru protecţia drepturilor şi libertăţilor altor persoane".

CEDO a fost sesizată de 76 de deputaţi catalani, care au invocat articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Intenţia Parlamentului Cataloniei de a dezbate referendumul declarat ilegal a fost blocată la instanţa constituţională spaniolă de mai mulţi deputaţi socialişti, care au considerat că o şedinţă în plen consacrată temei respective ar încălca regulamentul legislativului regional. Tribunalul Constituţional le-a susţinut poziţia, arătând că misiunea Parlamentului Cataloniei este de a reprezenta întreaga populaţie a provinciei, nu doar anumite forţe politice, chiar dacă acestea erau majoritare.

CEDO a reţinut că decizia de a convoca o şedinţă a plenului presupunea "nerespectarea evidentă a deciziilor anterioare ale Tribunalului Constituţional menite să apere ordinea constituţională". "Curtea reaminteşte, în acord cu Tribunalul Constituţional, că un partid politic poate desfăşura o campanie pentru modificare legislaţiei sau a structurilor legale sau constituţionale ale statului, cu condiţia de a utiliza mijloace legale şi democratice şi de a propune o schimbare compatibilă cu principiile democratice fundamentale", arată un comunicat al judecătorilor de la Strasbourg.

Independenţa Cataloniei, proclamată la 27 octombrie 2017, nu s-a realizat, deoarece guvernul de la Madrid a suspendat imediat autonomia regiunii, a demis executivul provincial de la Barcelona şi a dizolvat parlamentul catalan. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel