Urmărește emisiunea live


CEDO anunţă discriminări la numele copiilor. Regulă "excesiv de rigidă"

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Curtea Europeană a Drepturilor Omului anunţă că se fac discriminări la numele copiilor. 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi ca fiind "discriminatorie" atribuirea automată unui copil, în cazul unui dezacord între părinţi, a numelui tatălui urmat de cel al mamei, apreccind că "imposibilitatea de a se deroga" de la această regulă este "excesiv de rigidă", relatează AFP.

Instanţa a fost sesizată pentru discriminare de către o femeie din Spania care se despărţise de partenerul ei în timpul sarcinii. Când copilul s-a născut, în 2005, legislaţia spaniolă prevedea că, în cazul unui dezacord între părinţi, copilul va purta numele de familie al tatălui urmat de cel al mamei, scrie Agerpres.

Lege prin care judecătorul decide



Judecătorii CEDO au considerat că regula de atribuire copilului a numelui tatălui, urmat de cel al mamei, în cazul unui dezacord între părinţi, "se poate dovedi necesară în practică şi nu este neapărat în contradicţie" cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Cu toate acestea, ei au apreciat că "imposibilitatea derogării de la aceasta este excesiv de rigidă şi discriminatorie faţă de femei" şi că "diferenţa de tratament" suferită de reclamantă nu era justificată şi, prin urmare, constituie o încălcare a Convenţiei.

Magistraţii europeni şi-au justificat decizia prin circumstanţele particulare ale situaţiei: copilul reclamantei nu a fost recunoscut imediat de tatăl său şi, prin urmare, a purtat doar numele de familie al mamei "timp de peste un an", până la recunoaşterea paternităţii.

Spania a fost obligată să plătească reclamantei 10.000 de euro "prejudiciu moral".

Între timp, situaţia a evoluat în Spania unde, de la o lege datând din 2011 şi în caz de dezacord între părinţi, un judecător de stare civilă are dreptul să hotărască ordinea atribuirii numelor de familie, luând drept principal criteriu "interesul superior al copilului".

Ministrul Justiţiei din Marea Britanie vrea ca CEDO să nu îi mai dea ordine 

Ministrul justiţiei britanic, Dominic Raab, a declarat recent că vrea să împiedice Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) "să-i dea ordine" şi a dat detalii despre o revizuire a legislaţiei privind drepturile omului, transmite AFP.

Într-un interviu acordat publicaţiei Sunday Telegraph, Raab a apreciat că "nu este normal" ca judecătorii curţii de la Strasbourg să se pronunţe asupra unor chestiuni privind militari britanici care luptă în străinătate sau despre serviciul public de sănătate (NHS) şi a explicat că studiază posibilitatea de a diminua influenţa CEDO în Regatul Unit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel