CEDO a judecat cazul celor 6 tineri care au spus că bacalaureatul românesc îi discriminează

Cei șase tineri maghiari care au acuzat România de încălcarea drepturilor umane, în 2018, pentru că au trebuit să dea două examene în plus față de colegii lor, au primit decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului.

Judecătorii CEDO au decis, cu majoritate de 5 la 2, că drepturile solicitanților Katalin-Ibolya Ádám, Krisztián Petres, Ernõ Bakos, Norbert Ambrus, Csaba-Lajos Forika și Csaba Maxem nu au fost încălcate în momentul în care au susținut examenul de bacalaureat.

Decizia Curții

„Privind succesiunea examenelor, Curtea a observat că elevii în situația solicitanților trebuie să treacă două teste în plus față de cei care studiază în limba română. Totuși, acel lucru a fost o consecință inevitabilă a propriei alegeri de a fi educați în maghiară. Într-adevăr, nu există obligație prin lege pentru elevii minoritari să studieze în limba lor.

Și mai mult, orarul examenelor a fost decis la începutul fiecărui an școlar și nu a fost prea diferit de la un an la altul, însemnând că elevii în cauză au avut suficient timp să se pregătească atât academic, cât și mental pentru examene. Nu am putut observa nici că programarea bacalaureatului, văzut ca întreg, a îngreunat situația solicitanților sau au avut în medie mai puțin timp de odihnă față de colegii români.

(...) Curtea nu a găsit vreo dovadă pentru a concluziona că aplicații au fost privați de dreptul de a studia în propria limbă sau că statul român a avut o agendă de a forța propria limbă maternă, așa cum au spus solicitanții”, se arată în documentul oficial al CEDO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel