Cea mai nouă "afacere" în Noua Zeelandă

Mariana Baciu / 15 Martie 2017 / 09:32 Salveaza PDF Comentarii
miere
miere

Producția de miere este pusă în pericol în Noua Zeelandă din cauza infractorilor care fură famiile de albine și le vând grupărilor de crimă organizată, profitând de prețul record al mierii.

Potrivit cifrelor furnizate de poliţie, peste 400 de cazuri de furturi de albine au fost raportate în perioada iulie 2016 - ianuarie 2017, fără a oferi însă cifre pentru perioada anterioară.

"Nu contează dacă este vorba de familii de albine sau metamfetamină, este vorba de o nouă goană după aur", a declarat Laurence Burkin, manager la The True Honey Co, care este şi el victimă a hoţilor de albine.

În Noua Zeelandă se produce un sortiment de miere foarte scump, mierea Manuka, a cărei valoare s-a triplat din 2012 până în prezent potrivit cifrelor oficiale.

Preţuită pentru proprietăţile sale antibacteriene şi gustul său, mierea Manuka se vinde cu preţuri de până la 148 de dolari Noua Zeelandă per kilogram, iar un stup cu albine se vinde cu până la 2.000 de dolari Noua Zeelandă (1.390 dolari SUA).

"Nu avem dovezi care să sugereze la acest moment că furtul albinelor este legat direct de o anumită grupare dar credem că este vorba de opera unor grupări organizate", a adăugat sergentul Alasdair MacMillan, citat de Agerpres.

Acest val de infracţiuni vine într-un moment în care industria mierii din Noua Zeelandă trece printr-o perioadă de boom. Potrivit cifrelor comunicate de Ministerul Industriei din Noua Zeelandă, în perioada iunie 2015 - iunie 2016, exporturile au crescut cu 35% până la 315 milioane dolari Noua Zeelandă (219 dolari SUA), iar aproximativ o treime din cantitatea totală a fost vândută în China şi Hong Kong.


[citeste si]


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24