Cea mai mică reptilă din lume. O poți ține pe vârful degetului / VIDEO

Cea mai mică reptilă din lume. O poți ține pe vârful degetului / Sursă foto: Pixbay
Cea mai mică reptilă din lume. O poți ține pe vârful degetului / Sursă foto: Pixbay

Cea mai mică reptilă din lume poate sta pe vârful degetului unui om și este originară din Madagascar.

Cea mai mică reptilă din lume, Brookesia nana, poate sta pe vârful degetului unui om. Este o specie extrem de mică de cameleon și e originară din pădurile tropicale din nordul Madagascarului. Cercetătorii au descris recent un mascul și o femelă din specie, într-un studiu publicat pe 28 ianuarie în revista Scientific Reports, și au fost uimiți de dimensiunile deosebit de mici ale masculului.

Măsurând doar o jumătate de centimetru, 13,5 milimetri, de la bot la cloacă, masculul complet crescut este cea mai mică reptilă adultă descrisă vreodată. De fapt, masculul B. nana e chiar mai mic decât femela speciei sale, care avea o lungime de 19,2 milimetri de la bot până la cloacă. 

„Având în vedere că planul general al corpului reptilelor este destul de similar cu cel al mamiferelor și al oamenilor, este fascinant să vedem cât de miniaturizate pot ajunge aceste organisme și organele lor”, a spus autorul principal al studiului, Frank Glaw, herpetolog la Colecția de Stat Bavariană de Zoologie în München, pentru LiveScience. Totuși, nu fiecare organ este atât de miniaturizat. Șopârlele și șerpii masculi au o pereche de organe reproductive numite hemipenes. două organe genitale tubulare care rămân inversate în corpul masculului, până când este timpul să se împerecheze. În mod surprinzător, aceasta nu este o trăsătură neobișnuită în rândul celor mai mici șopârle din lume, au scris cercetătorii, informează ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel