Călin Popescu Tăriceanu, despre reducerea numărului de parlamentari: Se va petrece, este necesară

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a vorbit, vineri, la interviurile DC News Live, despre necesitatea reducerii numărului de parlamentari.

"Reducerea numărului de parlamentari se va petrece și cred că este și necesară pentru că actualul sistem a dus la proliferarea număruluide parlamentari, dincolo de  ceea ce convenisem. Numărul de parlamentari nu trebuie să fie stabilit pe o bază artificală, tip Băsescu -300 -, pentru riscăm să intrăm într-un fel de licitație olandeză și să vină cineva să spună vreau să fiu mai popular, vreau să fie 200, și cineva mai popular să spună 100 și cel mai popular va veni și va spune «desființăm Parlamentul pentru că este nu ne mai costă nimic». Dacă măsurăm eficiența democrației în termeni de costuri atunci sigur putem renunța la Parlament. Numărul de parlamentari trebuie să fie stabilit după o normă de reprezentare. Norma de reprezentare care este destul de răspundită în Europa este de aproximativ 40.000 de cetățeni pentru un senator și 70.000 de cetățeni pentru un deputat. Adică un raport de 2:1 între Cameră și Senat. Sigur că putem să face anumite ajustări în această privință, trebuie să ne uităm la dimensiunile parlamentelor din celelalte state. Probabil că va trebui să reducem cu aproximativ cel puțin cu 150 de membri nr actualului parlament lucru care nu va afecta, după părerea mea, în niciun fel, din contră, va ridica, calitatea viitoare legislații. 

Din discuțiile care au fost până acum vom ajunge la 300 de deputați și 120 de senatori și va trebui să mai adăugăm și reprezentanții minorităților naționale. Eu cred că acesta ar fi un număr corect de reprezentare și care să permită și instituției să lucreze", a declarat Călin Popescu Tăriceanu întrebat dacă se va petrece reducereanumărului de parlamentari. 

Călin Popescu Tăriceanu: Programul PNL de guvernare, RATAT. O nebunie în PNL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel