Ce spune Ministrul Justiţiei despre scriitorii din penitenciare

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, afirmă că există suspiciuni cu privire la caracterul ştiinţific al unor cărţi scrise de deţinuţi, subliniind că a cerut lista cu recomandările scrise ale profesorilor universitari şi 'nu va fi deloc timidă' să ia măsuri dacă se vor constata încălcări ale legii. 

'Fac o analiză foarte serioasă pornind de la faptul că, din 2013, asistăm la o creştere absolut impresionantă a numărului de lucrări şi doresc, împreună cu ANP, să analizez cum s-a aplicat această procedură şi, dacă voi constata că ea s-a aplicat defectuos sau cu încălcarea legii, doresc să asigur pe toată lumea că nu voi fi deloc timidă în a propune măsuri pe care legea mi le pune la dispoziţie (...). Ceea ce vă promit, nu numai că în 2016 cifra nu va creşte, ci sper ca cifra să coboare, să fim în curba aceea a lui Gauss şi, dacă nu reuşim să abrogăm această dispoziţie, să coborâm la numărul rezonabil o lucrare ştiinţifică în penitenciar într-un an', a declarat Raluca Prună miercuri seară la Digi 24.

Ministrul Justiţiei a arătat că prevederea legală privind posibilitatea scăderii pedepselor pentru cei care scriu lucrări ştiinţifice în detenţie datează din anul 1969, însă problemele au început în ultimii ani, când a crescut foarte mult numărul cărţilor scrise de deţinuţi.

'Din anul 2007 în 2010, am avut o lucrare pe an la nivelul sistemului penitenciar din România. În 2011, am avut trei lucrări, în 2012 - şase, în 2013 - 11, 2014 - 69, în timp ce în 2015 am avut un vârf de 331 de lucrări ştiinţifice. Am cerut ANP şi am dat publicităţii lista completă cu aceste lucrări şi sigur că rămâne ca fiecare dintre noi să judece dacă o lucrare care se numeşte 'Zborul unui suflet gol' sau 'Biruinţă în suferinţă' poate fi calificată lucrare ştiinţifică.

Asta prevede legea şi avem un regulament de aplicare a legii şi avem o decizie care s-a adoptat de către directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în 2011, care prevede detaliat care este procedura de urmat în situaţia în care o persoană condamnată doreşte să scrie o lucrare ştiinţifică. Această procedură cere, printre altele, ca persoana care doreşte să scrie o asemenea lucrare ştiinţifică să ataşeze cererii sale o recomandare scrisă de la un profesor universitar sau conferenţiar, care atestă importanţa temei alese în domeniul ştiinţific respectiv (...). Am cerut pentru lucrările din 2015 să mi se pună la dispoziţie toate recomandările scrise ale profesorilor universitari sau conferenţiarilor. Pot exista anumite îndoieli, citind numai titlurile, că unele lucrări nu pot fi calificate ca lucrări ştiinţifice', a spus Raluca Prună. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel