Ce spune Ana Birchall despre accesarea banilor europeni

Ana Birchall, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, a avut miercuri o întrevedere cu reprezentanții Coaliţiei Naţionale pentru Absorbţia Fondurilor Structurale (CNAFS). Discuțiile s-au concentrat, în principal, asupra identificării măsurilor ce pot fi susținute în vederea accelerării accesării fondurilor europene.

Cu acest prilej, reprezentanții CNAFS au prezentat atât setul de măsuri agreat deja cu miniștrii de resort, respectiv: asigurarea unei cofinanțări de maxim 2% pentru sectorul non-profit; asigurarea unui termen de rambursare la 20 de zile + 10 zile, în condițiile furnizării tuturor documentelor necesare; asigurarea de prefinanțare continuă, pentru sectorul non-profit, pe întreaga durată a implementării proiectelor, pentru cheltuielile cu personalul, prin tranșe trimestriale / prefinanţare de 30% la începutul proiectului; introducerea ofiţerului de proiect, la nivelul tuturor autorităților de management, cât şi măsurile propuse de CNAFS şi aprobate deja în şedinţa de Guvern din data de 19 august 2015, respectiv: eliminarea numărului maxim de funcţionari publici remuneraţi la nivelul unei instituţii publice şi asigurarea unor măsuri tranzitorii din cadrul OUG nr. 64/2009 privind implementarea unor proiecte din fonduri europene.

Citește și: Ana Birchall vă invită într-o călătorie pe Valea Tutovei

Totodată, membrii CNAFS au menţionat în cadrul discuţiilor că, pe lângă măsurile de mai sus, sunt în discuţii cu ministerele responsabile pentru introducerea prevederii conform căreia plata partenerului să se realizeze de la Autoritatea de Management direct în contul acestuia, nu prin intermediul beneficiarului, astfel partenerii de proiecte să nu mai depindă de beneficiari în depunerea cererilor de rambursare.

În ceea ce privește procesul de formare profesională excesivă prin intermediul proiectelor derulate pe fonduri europene, membrii CNAFS au propus centralizarea CNP-urilor beneficiarilor programelor de formare din cadrul acestor proiecte pentru a vedea care este eficiența acestor programe de formare în angajarea în muncă a celor care le-au urmat. Președintele Comisiei pentru afaceri europene, Ana Birchall, şi-a manifestat aprecierea faţă de activitatea Coaliţiei Naţionale pentru Absorbţia Fondurilor Structurale, susţinând măsurile propuse de membrii acesteia în vederea eficientizării accesării şi cheltuirii fondurilor europene. "Apreciez şi felicit activitatea Coaliţiei Naţionale pentru Absorbţia Fondurilor Structurale. Susţin eforturile şi măsurile propuse de Coaliţie pentru eficientizarea accesării şi cheltuirii fondurilor europene. Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor va fi un partener solid al CNAFS pentru că, în opinia mea, fondurile europene constituie aurul dezvoltării României", a subliniat Ana Birchall. În cadrul întâlnirii, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a propus reprezentanţilor CNAFS încheierea unui Protocol de colaborare între Comisie şi Coaliţia Naţională pentru Absorbţia Fondurilor Structurale în vederea acordării sprijinului reciproc în rezolvarea problemelor care vizează absorbția fondurilor structurale, propunere acceptată.

Citește și: Ana Birchall: România trebuie să ratifice cât mai curând Convenția de la Istanbul pentru a spune un NU hotărât violenței

La întâlnirea de miercurii au fost prezente: Asociaţia pentru Implementarea Democrației (AID), Confederaţia Sindicală Naţională Meridian, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Naţională Sindicală ALMA MATER, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Poliţie „SED LEX", Camera de Comerț și Industrie a României, Asociația Municipiilor din România, Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, Asociaţia pentru Bună Guvernare, Federația Patronatelor din Turism și Servicii, Fundația Progres prin Educație, Institutul Naţional pentru Managementul Conflictelor (INMC) şi Academia Leaders4Romania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2023 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0