€ 5.0919
|
$ 4.3707
|
Curs valutar: € 5.0919
|
$ 4.3707
 

Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei 4 cești de cafea zilnic
Autor: Elena Aurel

cafea-girl-with-coffee_99774700 Sursa foto: https://www.freepik.com/, @prostooleh
 

Un domeniu de studiu interesant este relația dintre cancerul care apare în regiunea capului și gâtului și băuturi precum cafeaua și ceaiul.

Un studiu recent, publicat în revista Cancer, a analizat consumul de cafea și ceai și riscul de cancer care apare în regiunea capului și gâtului. Datele au examinat peste 9.500 de cazuri de cancer și peste 15.700 de martori.

Cafeaua și ceaiul pentru reducerea riscului de cancer

Cafeaua și ceaiul sunt două băuturi foarte populare. Autorii analizei au dorit să examineze legătura dintre acestea și cancerul care apare în regiunea capului și gâtului, întrucât cercetările anterioare din acest domeniu au dat rezultate inconsistente.

Participanții au oferit informații prin chestionare despre stilul de viață și factorii socio-demografici. Toate studiile au inclus date despre consumul de cafea și ceai al participanților, iar nouă dintre ele au inclus și informații despre cafeaua decofeinizată.

În analiza lor statistică, cercetătorii au reușit să ajusteze modelele pentru mai mulți factori, inclusiv indicele de masă corporală, vârsta, sexul, consumul de alcool, fumatul și consumul de fructe și legume. Analiza a vizat și tipuri specifice de cancer din regiunea capului și a gâtului.

Consumul de cafea cu cofeină „nu a fost asociat cu riscul de cancer la nivelul capului și gâtului” în comparație cu persoanele care nu consumă cafea cu cofeină. De asemenea, nu au identificat o legătură între consumul de cafea cu cofeină sau decofeinizată și riscul de a dezvolta cancer laringian.

Câte cești de cafea sunt necesare pentru a avea beneficii

Totuși, cercetătorii au identificat o relație între consumul de cafea cu cofeină și tipurile de cancer care apar în regiunea capului și gâtului. În general, consumul a mai mult de patru cești de cafea cu cofeină pe zi a fost asociat cu un risc scăzut.

Consumul a mai mult de patru cești de cafea cu cofeină pe zi a fost asociat cu un risc scăzut pentru cancerul cavității bucale și cancerul orofaringian, comparativ cu persoanele care nu consumă cafea. Consumul a trei sau patru cești de cafea pe zi a fost asociat cu un risc scăzut pentru cancerul hipofaringian.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că un consum zilnic moderat de cafea decofeinizată, de până la o ceașcă, a fost asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta cancer bucal.

Consumul zilnic de ceai în cantitate mică, de până la o cană pe zi a fost, de asemenea, asociat cu un risc scăzut pentru cancerul hipofaringian și cancerul care apare la nivelul capului și gâtului în general.

Cercetătorii nu au găsit o asociere între consumul de ceai și cancerul cavității bucale sau cancerul orofaringian. Spre deosebire de alte constatări, potrivit cercetătorilor, consumul a mai mult de o cană de ceai pe zi a fost asociat cu un risc crescut pentru cancer laringian.

Cercetătorii au realizat o analiză stratificată pentru consumul a mai mult de patru cești de cafea cofeinizată și cancerul cavității bucale și cancerul orofaringian pentru a căuta factori de modificare a efectelor. Unele asocieri nu au fost semnificative. Totuși, potrivit rezultatelor, consumul a mai mult de patru cești de cafea cu cofeină pe zi este în continuare asociat cu un risc scăzut pentru cancerul cavității bucale și cancerul orofaringian.

Ar trebui să bei mai mult ceai sau cafea?

Per ansamblu, datele sugerează un beneficiu distinct în consumul unor cantități moderate de cafea și ceai. Totuși, acest lucru nu înseamnă că oamenii ar trebui să înceapă să își crească drastic consumul.

„Cantitatea de cafea care trebuie consumată pentru a obține acest efect este probabil mai mare decât ce consumăm de obicei într-o zi. Cei sensibili la cofeină vor întâmpina probabil dificultăți în a bea atâta cafea pentru a experimenta efectul. La sfârșitul zilei, acest studiu arată că putem în continuare să ne bucurăm de cafeaua de dimineață, dar nu trebuie să încercăm să bem mai mult decât de obicei pentru a ne proteja de cancerul de la nivelul capului și gâtului”, a spus Kanwar Kelly, medic otolaringolog.

Vivian F. Wu, MD, MPH, otorinolaringolog, a remarcat următoarele:

„[Rezultatele studiului] indică faptul că sunt necesare cel puțin patru cești de cafea pe zi pentru a observa un beneficiu. Nu știu despre voi, dar eu sunt, în general, înfiorată după patru cești de cafea pe zi. Mai important, consumul de cofeină nu poate fi evaluat doar în contextul cancerului de la nivelul capului și gâtului. Probabil că există alte implicații pentru sănătate ale consumului de patru cești de cafea pe zi, despre care nu sunt expertă. Toate aceste aspecte trebuie luate în considerare înainte de a face orice recomandări.”, potrivit Medicalnewstoday.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Comentarii

Pentru a vedea sau a publica comentarii, te rugăm să te autentifici în Facebook.
 
 
 
 
 
x close