Ce se întâmplă dacă ții pâinea în frigider

Pâinea se păstrează mai mult timp la frigider / Foto: Pexels
Pâinea se păstrează mai mult timp la frigider / Foto: Pexels

Ce se întâmplă dacă ținem pâinea în frigider timp de câteva zile? Putem prelungi valabilitatea produselor de patiserie dacă le punem la rece, pe raftul de sus din frigider? Bunicile noastre spun că da. Specialiștii cred altceva.

Dacă ai cumpărat prea multe produse și nu vrei să faci risipă sau dacă pur și simplu vrei să pui câteva felii la păstrat pentru momentele când rămâi fără pâine, te poți folosi cu succes de congelator, potrivit celor de la goodhousekeeping.com Poți congela inclusiv franzele întregi, gogoşi, plăcinte şi cozonaci. Cel puţin asta ştim din vremea bunicilor care obişnuiau să depoziteze pâinile şi turtele în loc răcoros, într-o cămară întunecată sau chiar pe rafturi în beci. Se pare că n-ar fi totuşi soluţia ideală, potrivit ultimelor studii.

Pâinea este unul dintre alimentele nelipsite de pe mesele românilor, indiferent de sezon. Albă sau neagră, graham, cu semințe sau toast, aceasta este consumată la mai toate mesele de peste zi. În general, este depozitată în pungi sau în cutii speciale, dar puțini sunt cei care știu ce se întâmplă dacă pui pâinea în frigider timp de mai multe zile. În general, atunci când cumpărăm pâine, pe lângă sortimentul preferat, alegem produsele în funcție de preferinţe dar şi de prospețimea lor sau de termenul de valabilitate. Totuși, în încercarea de-a savura produsul cât mai multe zile, unele persoane aleg să pună pâinea la frigider, fără să știe ce se întâmplă, de fapt.

Dacă bunicile şi mătuşile noastre ne încurajează chiar să ţinem pâinea la frigider pentru mai multă prospeţime...

Specialiştii vin cu altă variantă 

NU este bine să ţinem pâinea la rece! Cercetătorii în domeniu explică faptul că acest obicei nu ajută la păstrarea prospețimii, ba chiar are și un efect negativ. Atunci când pâinea este băgată în frigider, moleculele de amidon din aceasta se recristalizează rapid în prezența temperaturilor mai scăzute și acest lucru grăbește practic uscarea sau mucegăirea.

Dacă vrei să păstrezi pâinea pentru mai mult timp, spun ei, tot ce ai de făcut este să o pui într-o pungă strânsă cât mai bine, eliminând tot aerul din interior. Cea mai bună temperatură este cea a camerei, nu cea din frigider. Dacă ai cumpărat pâine de la brutărie, atunci cu siguranță ai observat că aceasta este ambalată într-o bucată de hârtie. Când ajungi acasă este indicat să scoți produsul de panificație din ambalaj și să învelești pâinea într-o bucată de folie alimentară sau un şervet curat. Și cutiile de depozitat pâinea sunt la fel de bune, dacă nu vrei să folosești pungi. Tot specialiștii recomandă să nu te grăbești să arunci pâinea uscată, ci să cauți metode să o refoloseşti. Poți să faci bruschete sau crutoane sau o poți transforma într-o crustă crocantă pentru diferite preparate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel