Urmărește emisiunea live


Ce se întâmplă cu banii din bănci și creditele. Declarația zilei de la BNR

foto pexels ilustrativ
foto pexels ilustrativ

Declarația a fost făcută de către Florian Neagu, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară a Băncii Naţionale a României (BNR). 

Directorul Direcţiei Stabilitate Financiară a Băncii Naţionale a României (BNR) afirmă că sectorul bancar românesc se află peste media europeană în ceea ce privește solvabilitatea şi lichiditatea. 

”Cred că sunt mai multe lucruri pe care noi la Banca Naţională le facem pentru a sprijini antreprenorii. În primul rând, ne asigurăm că băncile au suficientă lichiditate şi suficient capital pentru ca activitatea de creditare să continue în condiţii normale, iar, uitându-ne la indicatorii standard în monitorizarea acestui obiectiv, atât pe solvabilitate cât şi pe lichiditate, sectorul bancar românesc are valori semnificativ peste media europeană. Uitându-ne la cât creditează băncile din România, sunt multe nuanţe. În primul rând aş începe cu elementele structurale, când avem cel mai scăzut nivel de intermediere financiară din Europa în România. Prin urmare, creditarea către companii şi creditarea către populaţie, ca raportare în PIB, e cea mai mică. Şi te întrebi care ar fi motivele şi ce soluţii pot fi... Când era legea care spunea că măcar 200 de lei să ai capital au fost foarte mulţi ani în care aproape jumătate din firmele din România, deci avem aproape 700.000, 350.000 de companii din România erau cu capitaluri negative. Nu ai cum să finanţezi o entitate care ea însăşi nu e dispusă se se ajute, nu ai cum să soliciţi unui terţ, în cazul acesta unei bănci, care 90% nu sunt banii ei, sunt banii deponenţilor, să îşi pună ea pielea la bătaie", a spus Florian Neagu, la conferinţa "Indiciile macroeconomice ale insolvenţei sistemice. Realităţi şi soluţii pentru redresare", organizată la Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Citește și: Mihai Daraban, CCIR: Economia României are nevoie de un sistem cameral precum cel din Germania

Al doilea element menţionat de acesta a fost o politică industrială care să orienteze resursele statului într-o direcţie şi, în felul acesta, şi creditorii să îşi orienteze resursele pentru că ştiu că aceea este viziunea statului român. El a precizat că Cehia, Polonia sau Ungaria au astfel de politici. În altă ordine de idei, oficialul BNR a afirmat că subiectul insolvenţei a fost şi este pe radarul Băncii Naţionale, dar şi pe radarul instituţiilor europene de ceva timp, notează Agerpres. 

Potrivit acestuia, la nivel european, se estima că numărul insolvenţelor va cunoaşte o creştere semnificativă în contextul pandemiei. Nu s-a întâmplat acest lucru pentru că autorităţile din aproape toate ţările au consumat resurse semnificative pentru a sprijini economia reală. Acest sprijin a condus însă la majorarea semnificativă a datoriilor. Şi, pe lângă această evoluţie pe care o întâlnim în aproape toate ţările, România se mai caracterizează prin câteva dezechilibre: deficitul fiscal şi deficitul de cont curent.

"Experienţa din ultimul secol pe plan internaţional arată că, atunci când într-o ţară se manifestă aceste dezechilibre, deficitul fiscal şi deficitul de cont curent, probabilitatea ca acestea să se translateze în economia reală prin creşterea numărului de insolvenţe se majorează semnificativ", a adăugat Neagu.

Scădere masivă a prețurilor la apartamente în primăvară, previziunea unui agent imobiliar: Dacă aș avea un copil care vrea să ia credit acum, ca să-și ia o casă, nu l-aș lăsa

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel