Ce scrisori le trimite Ursula von der Leyen europarlamentarilor, înainte de votul din PE

Ursula von der Leyen a trimis mai multe scrisori europarlamentarilor, înaintea votului pentru validarea sa în funcţia de preşedinte al PE.

Ursula von der Leyen le-a transmis luni deputaţilor europeni socialişti şi liberal-centrişti scrisori în care promite că, dacă o vor valida în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, ea va propune salarii minime garantate pentru toţi lucrătorii europeni, o schemă de asistenţă pentru şomaj, reformarea politicii de azil pentru migranţi în sensul împărţirii poverii între statele UE, revizuirea modului în care este monitorizată respectarea statului de drept în ţările UE, precum şi susţinerea reducerii emisiilor de carbon cu 55% până în anul 2030, relatează agenţiile Reuters şi dpa. 

În scrisorile transmise celor două grupuri politice, Ursula von der Leyen se mai declară pentru a se acorda Parlamentului European dreptul de iniţiativă legislativă. În prezent doar Comisia Europeană are dreptul să propună legi aplicabile la nivelul UE. 


Cât despre Brexit, ea s-a arătat dispusă să ofere Regatului Unit mai mult timp pentru negocierea retragerii din UE



De asemenea, Ursula von der Leyen a susţinut ca pentru deciziile de politică externă ale UE să se renunţe la regula unanimităţii şi aceste decizii să fie luate prin majoritate calificată. În scrisoarea transmisă grupului liberal-centrist Renew Europe, ea promite în plus că va avea în vedere provocările şi oportunităţile erei digitale. 

Prin aceste scrisori Ursula von der Leyen încearcă să-i convingă pe europarlamentarii care încă sunt reticenţi să-i acorde votul marţi în plenul Parlamentului European. Ea poate conta pe grupul popularilor europeni din care face parte, în timp ce socialiştii europeni şi noul grup centrist-liberal i-au transmis fiecare săptămâna trecută că votul lor depinde de acceptarea unor solicitări. 

Astfel, potrivit Politico.eu, socialiştii i-au cerut printr-o scrisoare să prezinte în scris angajamente concrete privind priorităţile de politică în postul de preşedinte al Comisiei Europene - inclusiv cu angajamentele bugetare asociate -, care privesc în special dezvoltarea durabilă, schimbările climatice, bugetul UE, politica de azil pentru migranţi, statul de drept şi politica externă a UE. Există şi solicitări foarte precise, cum ar fi o egalitate perfectă de gen în Colegiul Comisarilor, adică numărul comisarilor europeni bărbaţi să fie egal cu cel al femeilor. 

Ursula von der Leyen are nevoie de o majoritate simplă la votul din Parlamentul European



Ursula von der Leyen, în prezent ministru german al apărării şi o apropiată a cancelarului Angela Merkel, are nevoie de o majoritate simplă la votul din Parlamentul European. Dar această majoritate este greu de obţinut în lipsa sprijinului din partea socialiştilor şi liberal-centriştilor, mai ales că grupul Verzilor a anunţat că nu o susţine. De asemenea, unii eurodeputaţi ar putea ignora indicaţia de vot dată de grupul lor politic, fiind nemulţumiţi că liderii europeni nu au ţinut cont de sistemul capilor de listă (Spitzenkandidat), prin care preşedinte al Comisiei ar fi trebuit să devină unul din capii de listă ai marilor familii politice reprezentate în Parlamentul European. 

Ursula von der Leyen s-a prezentat săptămâna trecută în faţa eurodeputaţilor din principalele familii politice, promiţându-le că printre priorităţile sale la şefia executivului comunitar vor fi statul de drept, migraţia, competitivitatea şi combaterea schimbărilor climatice. 

Ţinând cont de nemulţumirea eurodeputaţilor pentru neaplicarea sistemului capilor de listă, ea i-a lăudat pe doi dintre perdanţii renunţării la acest sistem şi care aspirau la şefia Comisiei Europene, respectiv socialistul Frans Timmermanns şi liberala Margrethe Vestager, promiţând că le va da portofolii importante în viitoarea Comisie Europeană, şi anume pe cel de prim-vicepreşedinte lui Timmermanns şi unul cu rang echivalent lui Vestager. Ursula von der Leyen a mărturisit de asemenea că doreşte o Comisie Europeană perfect paritară, cu un număr egal de femei şi bărbaţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel