Ce șanse are Klaus Iohannis să fie secretar general NATO: Miză dublă. Un expert în securitate și-ar pune toți banii la bursă pe două femei din Anglia

foto Inquam Photos / Octav Ganea
foto Inquam Photos / Octav Ganea

Klaus Iohannis ar putea părăsi mandatul de președinte în timpul executării acestuia pentru un loc în fruntea NATO - o variantă pe care nu a exclus-o, întrebat fiind. 

Numele președintelui Klaus Iohannis este intens vehiculat ca urmaș al lui Jens Stoltenberg în fruntea NATO, în funcția de secretar general. Și totuși, expertul în politică de securitate Hari Bucur-Marcu face notă discordantă, susținând că un politician femeie din Marea Britanie ar urma să ocupe postul, notează Rador. 

"Dacă va veni o astfel de solicitare, o voi studia, apoi voi informa opinia publică" a răspuns, recent, președintele Klaus Iohannis, întrebat despre varianta de a-și întrerupe mandatul de președinte al României pentru funcția fruntașă din NATO. 

Cel de-al doilea mandat al preşedintelui Iohannis va expira în 2024 şi o altă candidatură la funcţia de preşedinte nu va mai fi posibilă. Mandatul lui Jens Stoltenberg a fost prelungit cu un an, astfel încât până în octombrie 2023 va mai rămâne în fruntea Alianţei militare. Dacă s-ar concretiza scenariul ”Klaus Iohannis, secretar general al NATO”, președintele ar trebui să demisioneze din funcție, dar alegerile prezidențiale s-ar organiza mai devreme. 

Reușita lui Iohannis, câștigul PNL? 

Potrivit cotidianului clujean Krónika, partidul mai mic din coaliţie, PNL, se gândește că în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale vor avea loc şi alegeri parlamentare anticipate. Scopul ar fi unul de tip deja vu, dacă ne amintim de referendumul pe justiție organizat în același timp cu alegerile europarlamentare, respectiv de a se profita de pe urma desemnării lui Klaus Iohannis în funcția de conducere de la NATO. Reușita președintelui ar fi, astfel, locomotiva PNL, care s-ar bucura de o creștere a încrederii, a popularității și, într-un final, a intenției de vot. Se pare că nici PSD nu ar exclude această variantă. 

Hari Bucur-Marcu, expert român în politică de securitate, consideră că noul secretar general nu va fi din România, ci din Regatul Unit. "Dacă aş juca la bursă, mi-aş pune banii lângă numele a două femei din guvernul demisionar al lui Boris Johnson" a spus el. 

"Ambele cunosc bine ce înseamnă NATO: Liz Truss (Mary Elisabeth Truss) este ministrul britanic de Externe, iar Penny Mordaunt (Penelope Mary Mordaunt) este ministrul Comerţului şi fostul ministru al Apărării. De ce nu ştiu cine dintre ele va câştiga? Pentru că nu cunosc dacă vor dori să-şi asume în toamnă funcţia de secretar general al NATO, respectiv care dintre ele va fi nou premier al Marii Britanii” a scris pe Facebook Hari Bucur-Marcu. 

Și analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre posibilitatea ca noul șef al NATO să fie Klaus Iohannis.

Întrebat dacă are șanse Klaus Iohannis să ajungă secretar general al NATO, Bogdan Chirieac a răspuns: "Are șanse, a spus-o chiar domnia sa. E dispus să renunțe mandatul de președinte al României pentru funcția de secretar general al NATO. E o singură problemă. Toți contracandidații săi sunt foști, foști premieri, fost președinte, ar fi pentru prima dată când un președinte în funcție își abandonează postul pentru a merge secretar al NATO. Sigur că poziția este importantă, nu doar pentru domnia sa, ci și pentru România, dar... Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel