Klaus Iohannis, noul șef NATO? Bogdan Chirieac: Are șanse. Există o singură problemă

Klaus Iohannis, noul șef NATO? Bogdan Chirieac: Are șanse. Există o singură problemă / Foto: Facebook Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, noul șef NATO? Bogdan Chirieac: Are șanse. Există o singură problemă / Foto: Facebook Klaus Iohannis

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre posibilitatea ca noul șef al NATO să fie Klaus Iohannis.

În presă s-a vehiculat că președintele Klaus Iohannis ar putea ajunge noul secretar general al NATO. Deși Iohannis nu a confirmat direct acest lucru, recent acesta a transmis că ar analiza o astfel de propunere dacă i se va face. Întrucât șefia NATO ar trebui decisă în anul 2023, atunci când expiră mandatul lui Jens Stoltenberg, Klaus Iohannis ar trebui să renunțe la funcția de președinte al României pentru a fi ales el secretar general al NATO. Analistul politic Bogdan Chirieac a fost contactat de jurnaliștii Realitatea Plus pentru a comenta acest subiect.

"Are șanse domnul Klaus Iohannis să ajungă șef NATO? Cum vedeți acest scenariu?", l-a întrebat Călin Cociș, moderatorul emisiunii "Deschide lumea" de la Realitatea Plus pe Bogdan Chirieac.

"Are șanse, a spus-o chiar domnia sa. E dispus să renunțe mandatul de președinte al României pentru funcția de secretar general al NATO. E o singură problemă. Toți contracandidații săi sunt foști, foști premieri, fost președinte, ar fi pentru prima dată când un președinte în funcție își abandonează postul pentru a merge secretar al NATO. Sigur că poziția este importantă, nu doar pentru domnia sa, ci și pentru România, dar ar fi ceva destul de neobișnuit.", a răspuns Bogdan Chirieac.

Ce urmează pentru România?

"Cum ar influența asta ceea ce se întâmplă la noi în țară, domnule Chirieac, dacă s-ar ajunge acolo și Klaus Iohannis va renunța la funcția de președinte înainte de încheierea mandatului?", a întrebat Călin Cociș.

"Am avea alegeri prezidențiale anticipate. Numirea la NATO se petrece în 2023, alegerile la termen sunt în decembrie 2024, deci am avea alegeri anticipate. România nu poate să stea fără un președinte atât timp.", a precizat Bogdan Chirieac.

Iohannis, în locul lui Jens Stoltenberg la NATO? Răspunsul președintelui

Klaus Iohannis a discutat despre șansele de a accepta poziția de conducere în cadrul NATO, în locul lui Jens Stoltenberg.

Întrebat dacă ar accepta acest rol, Klaus Iohannis a răspuns că mai întâi ar aștepta să i se facă propunerea.

„Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua situația foarte serios și aș face o declarație publică”, a răspuns președintele.

Klaus Iohannis a susținut, marţi, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni. Vezi mai mult AICI.

Cine ar fi contracandidații lui Klaus Iohannis la șefia NATO

Actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, are mandat pentru șefia NATO până în septembrie 2023, după o prelungire cu un an a mandatului care urma să îi expire în 2022.. El a acceptat prelungirea mandatului în luna martie din cauza războiului din Ucraina, deși se pregătea să preia postul de șef al Băncii centrale a Norvegiei. Candidatura lui Stoltenberg pentru postul de guvernator al Băncii Centrale norvegiene a stârnit atunci controverse în ţara sa. 

Dacă nerefrim la posibilii contracanditați ai lui Klaus Iohannis la șefia NATO, reamintim că DPA scria în luna februarie că, potrivit unor surse din cadrul Alianţei, fostul premier britanic Theresa May, prim-ministrul olandez Mark Rutte, şefa guvernului eston, Kaja Kallas, fostul comisar european pentru politică externă Federica Mogherini, au mai fost evocaţi drept posibili candidaţi pentru acest post. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel