Ce s-a aflat despre galaxia în infraroșu REBELS-25

foto: Freepik
foto: Freepik

O galaxie impresionantă, necunoscută până acum, pare să fie cea mai luminoasă din univers, mai strălucitoare chiar și decât Soarele.

O echipă internațională de astronomi a descoperit recent o galaxie de mari dimensiuni cu conglomerate gigant de stele, numită REBELS-25, situată la o distanță considerabilă de Pământ, anunță Societatea Astronomică Renfrewshireastro.  REBELS-25 se remarcă prin faptul că este o galaxie de tip disc "rece," având o structură și un model de mișcare specifice. La o distanță de aproximativ 13 miliarde de ani-lumină, REBELS-25 este considerată o galaxie strălucitoare în infraroșu, cu o masă de 8 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Galaxia REBELS-25 produce stele noi cu o rată impresionantă de 199 de mase solare pe an. Pentru a afla mai multe despre această galaxie, un grup de astronomi condus de Lucie E. Rowland de la Universitatea Leiden din Olanda a folosit un instrument ultraperformant, Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), situat în Chile.

Ce s-a descoperit

Observațiile echipei de astronomi au relevat că REBELS-25 prezintă și unele modele non-circulare care sugerează posibile intrări, ieșiri sau fuziuni. Masa totală a galaxiei este estimată la aproximativ 120 de miliarde de mase solare, dintre care masa de gaz reprezintă aproximativ 110 miliarde. Doar că din cauza întunecării provocate de praf, această estimare a masei de gaz este incertă și necesită investigații suplimentare. 

Echipa se așteaptă ca studiile viitoare să dezvăluie galaxii cu disc rece și mai îndepărtate, oferind informații valoroase despre evoluția galaxiilor la deplasări pe distanțe mari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel