Ce putea să dezvăluie întrebarea Laviniei Șandru pentru Klaus Iohannis

Foto: captură Realitatea Tv
Foto: captură Realitatea Tv

Lavinia Șandru a fost protagonista unui episod controversat în timpul dezbaterii Klaus Iohannis - Victor Ponta de la Realitatea Tv. Moderatoarea a fost criticată pentru întrebarea adresată liberalului despre românii din Republica Moldova și Cernăuți, considerată una partizană. Dincolo de acest aspect - posibila natură părtinitoare a respectivei intervenții - pe care s-au focalizat dezbaterile, ieșirea moderatoarei ridică o întrebare consistentă, cu o adăugire.

Prezența Laviniei Șandru la dezbaterea Ponta-Iohannis a fost considerată inportună de către critici. Fostul membru UNPR este soția ministrului Bugetului, Darius Vâlcov (PSD, ex PD), și susținător deschis al Elenei Udrea, candidat la Președinție în primul tur al alegerilor prezidențiale. Șandru a stârnit o furtună chiar și în interiorul propriei televiziuni după ce l-a întrebat pe Klaus Iohannis cum vrea să fie președintele României dacă nu a vizitat niciodată Cernăuți și Republica Moldova.

Întrebarea Laviniei Șandru ar putea căpăta substanță printr-o completare: cum a reușit Klaus Iohannis să obțină cu doar o mie de voturi mai puțin decât câștigătorul Victor Ponta în Republica Moldova, dacă nu a vizitat-o niciodată? PNL și PDL nu au structuri puternice în Moldova și este improbabil ca internetul să cântărească pentru Iohannis de două ori mai mult decât influența lui Băsescu pentru Udrea.

În primul tur al alegerilor prezidențiale, Victor Ponta a obținut aproximativ 8.000 de voturi în Republica Moldova, Klaus Iohannis - aproximativ 7.000 de voturi, iar Elena Udrea puțin peste 3.000 de voturi. 

Rareș Bogdan și Cozmin Gușă au criticat-o aspru pe Lavinia Șandru după dezbaterea Victor Ponta - Klaus Iohannis

Principalii depozitari ai voturilor basarabenilor se presupune că sunt Elena Udrea și Victor Ponta. Premierul are o relație foarte apropiată cu premierul Iurie Leancă și este asociat cu majoritatea evenimentelor de reală importanță pentru cetățenii Republicii Moldova, precum inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni sau semnarea acordului de Asociere la UE. De cealaltă parte, Elena Udrea este, conform declarațiilor ambelor părți, candidatul lui Traian Băsescu. Președintele României are cel mai înflăcărat discurs unionist și o popularitate ridicată peste Prut. Mezina sa, Elena Băsescu, a fost cununantă de primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă. Totodată, în tabăra Elenei Udrea se află și basarabeanul Eugen Tomac, fost secretar de stat în Ministerul de Externe.

Invitat recent la emisiunea "Subiectiv", de la Antena 3, fostul ministru de Externe, Titus Corlățean, susținea că scorul mare al lui Iohannis poate fi explicat printr-o teorie a "trădării: președintele Băsescu l-ar fi sprijinit, de fapt, pe candidatul ACL, și nu pe Elena Udrea, care nu emitea pretenții la turul II, potrivit lui Corlățean.

"Există o singură mare deziluzie la dna care a vorbit mai devreme (Elena Udrea - n.r) pentru că domnia sa chiar a crezut că Traian Băsescu o va ajuta și a descoperit acum câteva zile că a luat o plasă foarte serioasă și în țară în străinătate. E foarte simplu să te uiți în Republica Moldova, acolo unde structura aia care trebuia să-și facă treaba și era o structură solidă de foarte mulți ani a d-lui care acum își termină cele două mandate n-a dus voturile la Elena Udrea, care este foarte jos, ci le-a dus la Iohannis", declara Corlățean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel