Ce nu ai voie să faci în ziua în care te împărtășești. Lista lucrurilor de care trebuie să ții cont pentru a nu pierde darul

Lista lucrurilor pe care nu ai voie să le faci în ziua în care de împărtășești. 

Procesul Împărtășaniei este cunoscut tuturor creștinilor ortodocși. Urmată de taina spovedaniei, Sfânta Împărtășanie reprezintă modul în care omul se poate uni cu Duhul Sfânt, fiind astfel eliberat de păcate și cerându-și iertare de la Cel de Sus.

Slujitorii Domnului spun că atunci când Împărtășania devine din ce în ce mai rară sau inexistentă, sufletul omului este greu de păcate, iar Dumnezeu își întoarce fața de la el. 

Iată lista lucrurilor interzise după momentul împărtășaniei, de care ar trebui să ții cont

1. Ai grijă cum te prezinți în fața Sfântului Potir

În ziua în care te împărtăşeşti , să ai grijă cum te prezinţi în faţa Sfântului Potir, cu multă sfială să te apropii, cu cutremur, cu conştiinţa împăcată şi împăcat cu toată lumea, cu canonul făcut şi cu dezlegarea duhovnicului.Şi ţinuta exterioară este foarte importantă.

Îmbrăcămintea să fie curată şi decentă, mai ales pentru partea feminină, care, pentru a arăta „bine” în faţa lumii, vin îmbrăcate indecent şi machiate. Este urâciune în faţa lui Dumnezeu indecenţa şi lipsa de respect faţă de lucrul cel sfânt. 

Astfel la Sf. Împărtăşanie nu se poate apropia Femeiacare pe jumătate este goală, cu rochia scurtă, cu braţele goale, cu rochia decoltată şi transparentă prin care i se văd toate formele, fiind sminteală în faţa bărbaţilor din Biserică. Femeia trebuie să aibă capul acoperit aşa cum spune Sf. Ap. Pavel ca „semn de supunere faţă de îngeri”.

2. Nu te lăuda cu darul pe care l-ai primit

Potrivit Sfântului Episcop Nectarie Kontzevitch, cel mai mare păcat este entuziasmul pe care-l simți după ce te împărtășești și lauda și discuțiile pe care le porți cu alții despre ceea ce ai făcut. După ce te-ai împărtășit ia-ți măcar 10 minute de liniște, în care să-i mulțumești lui Iisus Hristos pentru darul pe care ți l-a oferit.

"Nu vă grăbiți să vărsați harul pe care l-ați primit", îndeamnă episcopul.

3. Nu pierde Sfânta Împărtășanie

După o perioadă de post, mulți credincioși se au tendința de a mânca mai mult decât trebuie după ce se împărtășesc, devenind astfel lacomi. Astfel, atunci când mâncarea abundă și starea de rău s-a instalat în organism, ai toate șansele să pierzi Sfânta Taină.

Creștinii sunt sfătuiți să mănânce doar atât cât au nevie, adică să mănânce cumpătat, și să nu consume ceva murdar sau spurcat.

4. Nu dormi

În ziua în care te-ai împărtășit trebuie să stai treaz, să te rogi și să citești din cărțile sfinte, fiind recunoscător lui Dumnezeu pentru Sfințenia pe care ți-a oferit-o. Ai grijă să nu adormi, ca nu cumvă vrăjmașul să te ispitească în vis și astfel să te pângărești prin somn în ziua când te-ai Împărtăşit.

5. Nu mânca 

Pentru a nu pierde Sfânta Împărtășanie, în ziua în care te-ai împărtășit nu ai voie să scuipi, trebuie să ai grijă la ce și cât mănânci, ca nu cumva să-ți fie rău. Mai mult, Părintele Ilarion îi îndeamnă pe creștini să nu mănânce decât după două ore de la înpărtășanie, deoarece Sfânta Împărtășanie trebuie să aibă timp să lucreze.

"Primele două ore de după împărtășanie trebuie să fie rezervate rugăciunii și pocăinței, iar tu trebuie să îi mulțumești lui Dumnezeu pentru primirea acestor Taine Sfinte", potrivit parinteleilarionargatu.ro.

6. Nu aduce cuvinte de ocară 

Cel care a primit Sfânta Împărtășanie nu are voie să rostească niciun cuvânt de ocară, de blestem, de clevetire sau orice altă vorbă necugetată, pentru a nu necinsti dumnezeiescul Trup şi Sânge pe care l-a primit.

7. Fără ruj

Nu pot lua Sfânta Împărtăşanie  femeile  cu  ruj  pe buze. Rujul fiind fabricat din grăsimi animale, rămâne pe linguriţa de împărtăşanie, se introduce în Sfântul Potir şi se amestecă cu Sfânta Împărtăşanie, fiind această o greşeală de moarte, făcându-te vinovat de Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos şi se scârbeşte de el Duhul Sfânt din Sfânta Împărtăşanie. Ţinuta aceasta îl jigneşte pe Dumnezeu care te-a creat şi ţi-a dat frumuseţe fizică, de care tu te faci nemulţumită. Pângărirea pe care o fac femeile fardate şi cu ruj pe buze se extinde batjocorind toată Biserica, lăsând rujul de pe buze pe icoane, pe Sfânta Evanghelie, pe Sfânta Cruce, pe care le sărută. Degeaba săruţi şi te închini la Sfintele Icoane cu rujul pe buze, pentru că nu laşi pe ele „căldura buzelor tale, iubindu-L pe Dumnezeu” ci laşi grăsimea de pe buze, murdărind icoana.

Femeia care se rujează pe buze, nu poate posti curat, pentru că de fiecare dată când mănâncă sau bea ceva, odată cu mâncarea de post ia şi rujul, acesta fiind din grăsimi animale cu el pângăreşte postul pe care-l face, se înfruptă. Faptul că se rujează în post nu este semn de smerenie, ci de trufie, deci nu face un post smerit.

8.  Roagă-te și citește din cărțile sfinte

În ziua când te-ai împărtăşit să stai liniştit să te rogi şi să citeşti din cărţile sfinte, mulţumind lui Dumnezeu pentru Sfinţenia care ţi-a dăruit-o. Să nu dormi ca nu cumva vrăjmaşul să te ispitească în vis şi să te pângăreşti prin somn în ziua când te-ai Împărtăşit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel