Ce le transmite Iohannis PSD-iştilor: Constituţia e foarte clară

Şedinţă a CSAT la Cotroceni despre situaţia de securitate în zona extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO
Şedinţă a CSAT la Cotroceni despre situaţia de securitate în zona extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO

În cadrul declarațiilor de presă, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre posibilitatea ca PSD-ul să preia guvernarea.

Klaus Iohannis a transmis un mesaj Partidului Social Democrat privitor la posibilitatea preluării guvernării de către acesta:

„Din informațiile mele, PSD nu negociază cu niciun alt partid. PSD singur, da, a obținut cele mai multe voturi, dar asta nu înseamnă că poate să emită pretenții la guvernare. E o interpretare exagerată cu care vin pesediștii în fața publicului. Dacă ar fi să clarific și această chestiune, Constituția este foarte clară. Dacă un partid câștigă peste 50% din mandate, atunci are dreptul să formeze Guvernul așa cum își dorește. Atunci, președintele ar fi obligat să desemneze o persoană din acel partid. Persoana nu-i poate fi impusă, dar Constituția spune clar că dacă partidul are peste jumătate din mandate, din acel partid trebuie desemnat candidatul pentru premier.

În orice altă situație, președintele face consultări cu partidele și are deplina libertate să desemneze o persoană despre care crede că va coagula o majoritate ca să fie votat un Guvern. Lucrurile sunt foarte clare, ele au fost discutate, chiar în mai multe rânduri de Curtea Constituțională și nu există niciun dubiu. Acel narativ al PSD-ului, că ei au câștigat alegerile și trebuie să primească premierul, este unul fals.

Nu cred că PSD o să boicoteze Parlamentul. Nu există niciun motiv. Pentru ce? Să arate că sunt mai cu moț? Sau supărat că unii au băut o cafea în Vila Lac și nu i-au invitat și pe ei? E o copilărie.“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel