EXCLUSIV  Ce însemna CRĂCIUNUL în COMUNISM, în România. Marius Marinescu, despre Sărbătorile Iernii și Moș Gerilă. Ce ascundea cuplul CEAUȘESCU

Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Senatorul Marius Marinescu a vorbit despre Crăciunul din perioada comunismului și modul în care erau ținute Sărbătorile de iarnă. 

Marius Marinescu a vorbit, pentru DCNews, despre modul în care românii sărbătoreau Crăciunul înainte de 1989. Acesta a expus atât discrepanța creată de conducătorii țării, care nu voiau să arate că sărbătoresc Crăciunul, dar a vorbit și despre Crăciunul românilor de rând, marcat de lipsurile din galantare. 

Crăciunul, prilej de comuniune în familie. Bananele și portocalele erau rarități

”Înainte de 1989, Sărbătorile de iarnă erau prilej de bucurie și de reuniune în familie. Românii uitau de lipsurile cotidiene, căldură, lumină, criză de alimente. Bananele și portocalele erau rarități. Românii aveau locuințe, mașini, locuri de muncă și bani, dar rafturile erau goale, se descurca fiecare cum putea. Astăzi, degeaba găsești orice, dar nu ai resurse financiare. Conform Institutului Național de Statistică, 4,5 milioane de cetățeni sunt foarte săraci. 

Comuniștii fiind atei, au deturnat Sărbătorile religioase. Sărbătorile de Crăciun erau denumite Sărbătorile iernii (Zăpezii), Moș Crăciun era înlocuit cu Moș Gerilă, iar pomul de Crăciun era înlocuit cu pomul de iarnă. 

De Crăciun, copiii erau în vacanță. În ultima zi de școală dinaintea vacanței de iarnă se organizau în școli Sărbătorile Iernii în jurul pomului. Copiii primeau cadouri de la Moș Gerilă, plătite de sindicatele din învățământ. Cadourile constau în căciulițe, fulare, mănuși, jucării, dulciuri și uneori portocale”, a povestit, pentru DCNews, în exclusivitate Marius Marinescu. 

Cuplul Ceaușescu respecta tradițiile creștine

”Oamenilor muncii li se acordau prime. Credincioșii mergeau la biserică, la slujba de Crăciun, iar apoi luau masa cu preparate tradiționale. Pe masa românilor găseai preparate din carne de porc, tobă, caltaboș, șorici, piftie, sarmale, friptură, dar și țuică, friptură, cozonac. Era o mare bucurie să primești colindători. 

Cuplul Ceaușescu și ceilalți activiști de partid aveau un comportament dual. În fața activiștilor de partid și a societății se comportau ca niște atei convinși. În familie și în cercul apropiat, respectau tradițiile creștine. În casă, bradul era împodobit și pe masă să găseau preparate specifice Crăciunului. Aceste detalii mi-au fost dezvăluite de familia celui mai mic frate al lui Nicolae Ceaușescu, Ion Ceaușescu. De asemenea, acest lucru mi l-a povestit și domnul general Adrian Eugen Cristea, șeful securității lui Ceaușescu”, ne-a mai spus fostul senator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel