Ce încărcătură are o epavă romană veche de 1700 de ani. Un nou studiu a făcut dezvăluirea

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află ce încărcătura are la bord epava.

În apropierea ţărmului insulei spaniole Mallorca, o epavă din epoca romană, veche de 1700 de ani, a fost descoperită în ape puțin adânci. La bord are o încărcătură prețioasă de sos de pește, transmite Live Science, conform unui nou studiu.

Epava a fost descoperită în 2019 în Ses Fontanelles, la doar câteva sute de metri de plaja din apropiere de Les Meravelles, o staţiune turistică aflată la aproximativ 6 kilometri sud-est de Palma, capitala insulei Mallorca.

În urma unor studii arheologice anterioare s-a stabilit că această corabie provine din portul spaniol Cartagena - cunoscut drept ”Carthago Spartania” de către romani. Ea s-a scufundat în circumstanțe neelucidate în secolul IV. d.Hr.

Sos de pește fermentat

A fost dezvăluit în ultimul studiu cu privire la această epavă, publicat în data de 21 martie în jurnalul Archaeological and Anthropological Sciences, că majoritatea celor 300 de amfore ce erau transportate pe vas conţineau sos de peşte fermentat făcut din hamsii şi folosit pentru condimentarea mâncării - o delicatesă în perioada romană denumită ”liquamen” în latină.

Este neobişnuit să descoperim o epavă atât de bine conservată din această perioadă, a declarat coordonatorul studiului, Miguel Ángel Cau Ontiveros, directorul Institutului de Arheologie al Universităţii din Barcelona şi profesor la ICREA, Institutul Catalan de Cercetări şi Studii Avansate.

”Este singura epavă romană cunoscută din zona Carthago Spartania şi una dintre puţinele epave din secolul IV ce au fost descoperite în Mediterana”, a declarat el pentru Live Science, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel