EXCLUSIV  Ce facem dacă suntem mușcați de căpușă. Dr. Pavelina Andrei: ”Să nu ne bazăm pe acele mituri”

foto pixabay Nicooografie
foto pixabay Nicooografie

Medicul Pavelina Andrei ne explică ce este de făcut în cazul în care suntem mușcați de o căpușă.

Unele drumeții, excursii sau vacanțe au fost stricate din cauza unor incidente neplăcute, care s-au finalizat la camera de gardă. Medicul Pavelina Andrei a explicat ce este de făcut în cazul în care o persoană este mușcată de o căpușă. 

”Îngrijorarea nu vine doar de la căpușe, ci vine și de la țânțari. Dacă vorbim de țânțari, transmiterea este pentru virusului West Nile, despre care știm foarte bine că poate să ducă la afecțiuni fatale, meningoencefalita și așa mai departe. Aceste lucruri pot fi foarte ușor de evitat dacă avem o normă foarte bine stabilită de prevenție, dacă ne informăm asupra locurilor unde vrem să mergem. Asta nu înseamnă că nu trebuie să facem excursii, că nu trebuie să mergem în pădure, doar că putem să alegem să mergem pe calea de mijloc a pădurii și să nu mergem pe lateral, unde ele stau mai mult prin iarbă, unde riscul este destul de mare”, a explicat medicul Pavelina Andrei. 

Citește și: Pfizer aduce în România un vaccin împotriva encefalitei de căpușe. Numai bun pentru București

Ce trebuie să facem când extragem singuri o căpușă

”Odată ce s-a atașat o căpușă de piele noastră, cum putem acționa? Încercăm noi să o scoatem, mergem la un medic, dacă să spunem că nu există posibilitatea de a vedea un medic cât mai curând? Știu că sunt tot felul de mituri legate de cum poate fi scoasă o căpușă. Ce avem de făcut în cazul în care o găsim totuși?”, a întrebat moderatoarea interviului, Georgiana Ioniță. 

”În primul rând, indicat ar fi să mergem la un medic. Dacă totuși nu reușim să facem acest lucru, trebuie scos capul căpușei. Trebuie foarte mare atenție să nu ne bazăm pe acele mituri cu chibritul sau ce am mai citit pe internet, pentru că ele pot agrava. De ce? Pentru că rupem corpul căpușei și riscăm să rămână enclavat în tegument capul, iar acela duce mai departe la transmiterea vectorului infecției. Trebuie scos cu o pensetă sterilă sau pe care am dezinfectat-o anterior cu alcool sanitar, trebuie scos capul căpușei. Ulterior trebuie să sterilizăm zona respectivă și profilaxia unei antibioterapii”, a spus medicul Andrei. 

Urmărește emisiunea integrală AICI:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel