Ce este Sharia, amenințarea talibanilor. Regulile impuse femeilor, de NEIMAGINAT, infracțiuni și pedepse

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ce este Sharia, legea impusă de talibani odată cu preluarea conducerii în Afganistan.

Talibanii au intrat duminică în capitala Kabul, ultimul oraș important care rămăsese sub controlul forțelor guvernamentale afgane. Evenimentele s-a desfășurat cu repeziciune, iar informațiile sunt greu de verificat. Mai mult, președintele țării a fugit din Kabul, spunând că a vrut să evite o baie de sânge.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că talibanii nu vor să trăiască în izolare și că tipul și forma de guvernământ în Afganistan vor fi făcute cunoscute în curând. 

"Slavă Domnului, războiul s-a încheiat în țară. Am obținut ce am vrut, adică libertate pentru țara noastră și independență pentru poporul nostru. Nu vom permite nimănui să folosească pământul nostru pentru a agresa pe cineva, iar noi nu le vom face rău celorlalți", a spus Mohammad Naeem. 

Talibanii urmează să se regrupeze din mai multe provincii și vor aștepta până când forțele străine vor părăsi țara, înainte de a crea o nouă structură de guvernare, porivit Reuters.

Talibanii au anunțat că aplică sharia

Într-o intervenție telefonică, analistul militar Ion Petrescu s-a arătat extrem de îngrijorat de ceea ce urmează să se întâmple începând de acum în Afganistan și că este clar să se va aplica sharia.

"În momentul acesta, talibanii, chiar dacă au preluat o serie din tineri care e clar că au și o viziune occidentală prin natura educației lor, vor o referire la regimul dur în care tratau de o manieră sălbatică femeile și deja au decurs la acte de acest gen, se raportau la o anumită forma la viitorul copiilor lor și e clar că vor să aplice sharia (n.r.  denumirea unei legislații islamice)", a declarat Ion Petrescu, la Antena 3. 

Întrebat dacă va mai reveni ceva la normal în Afganistan, Ion Petrescu a răspuns: "Răspunsul clar și ferm este nu!"

Citește mai multe aici

Imediat după declarația analistului militar, talibanii au anunțat că vor aplica sharia.

Ce este sharia?

Sharia este o lege interpretată strict din sistemul juridic al Islamului și în care pedepsele aplicate sunt extrem de dure și înseamnă, literalmente, "calea directă, bine călcată spre apă". 

Sharia este derivată din Coran, dar și din Fatwa, deciziile erudiților islamici, potrivit BBC.

Sharia reprezintă un mod de viață pentru musulmani și presupune rugăciuni, posturi și donații către săraci. Principalul obiectiv al legii este acela de a arăta musulmanilor cum să-și conducă fiecare aspect al vieții lor, în conformitate cu dorințele profetului Mohamed.

De exemplu, dacă un musulman este invitat în oraș de un coleg după muncă și nu știe ce decizie să ia, atunci poate să ceară sfatul unui erudit. Acesta îi va spune ce alegere să facă astfel încât să respecte regulile religiei.

Infracțiuni și pedepse

Sharia cunoaște două tipuri de infracțiuni: "hadd", crime grave cu pedepse deja stabilite, și "tazir", infracțiuni minore, pedepsele fiind decise de un judecător.

Infracțiunile "hadd" includ furtul, pentru care pedeapsa poate însemna tăierea mâinii tâlharului, și adulterul, care este pedepsit prin moarte prin lapidare.

În ceea ce privește moartea prin lapidare, ONU s-a pronunțat și o consideră o "tortură inumană și degradantă".

Mai mult, convertirea la altă religie ar trebui pedepsită cu moartea, potrivit musulmanilor. Însă, o minoritate a musulmanilor este de părere că decizia ar trebui lăsată în mâinile lui Mohamed.

Învățații musulmani implicați în societățile occidentale susțin că, inclusiv în Coran, scrie că nu există "nicio constrângere" în ceea ce privește religia.

La fel ca orice sistem juridic, punerea în practică a legii Sharia este complexă și depinde în totalitate de calitatea și formarea judecătorilor.

Femeile, cele mai afectate de Sharia. Ce reguli dure le sunt impuse

Cele mai afectate de legea Sharia sunt femeile, asupra cărora se vor aplica reguli extrem de dure.

Chiar dacă talibanii au declarat, în prima conferiță de presă după preluarea puterii, că vor respecta drepturile femeilor, în cazul în care nu se vor ține de cuvânt, atunci femeile vor avea parte de o serie de reguli extrem de dure:

- femeile nu ar trebui să fie văzute pe stradă nesupravegheate, fără o rudă de sânge sau fără a purta burka, îmbrăcămintea care le acoperă întregul corp
- bărbații nu ar trebui să audă pașii unei femei, astfel că pantofii cu toc înalt nu ar trebui să fie purtați
- vocea femeilor nu ar trebui să fie auzită de un necunoscut, astfel nu trebuie să vorbească tare în public
- nu au voie să privească pe stradă din casă. Toate ferestrele de la parter și etajele ar trebui să fie vopsite sau acoperite
- nu au voie să apară la balcoane și nici să poarte bijuterii
- nu au voie să-și vopsească unghiile și își vor pierde un deget dacă o vor face
- fetele nu au voie să meargă la școală, iar școlile pentru fete vor fi închise.

Întrebat dacă prevederile stricte ale Sharia vor fi reintroduse, Suhail Shaheen, purtător de cuvânt al talibanilor, a declarat pentru BBC: "Nu pot să vă spun acum. Rămâne la latitudinea curților, judecătorilor și legilor".

Pedepsele aplicate femeilor de-a lungul timpului

- În octombrie 1996, unei femei i s-a tăiat vârful degetului mare, deoarece a folosit lac de unghii

- În decembrie 1996, 225 de femei din Kabul au fost reținute și pedepsite pentru că au încălcat codul vestimentar al Shariei.

- În mai 1997, membrii poliției religioase au scos cu forța din mașini cinci angajați CARE International, care au fost autorizați de Ministerul de Interne să facă cercetări. Femeile au fost insultate public și lovite cu biciul.

- În 1999, Zarmina, o mamă afgană cu șapte copii a fost executată pentru uciderea soțului ei pe stadionul Ghazi Sport în fața a 30.000 de spectatori. Înainte de execuție, a fost închisă timp de trei ani și torturată. Femeia nu mai suporta violența și abuzul soțului ei asupra ei și a fetelor sale.

Baba Vanga, predicție CIUDATĂ adeverită de liderului talibanilor: ANUL în care TOATĂ lumea va fi controlată de musulmani

Înainte să-și dea ultima suflare, Baba Vanga a reușit să prevestească faptul că până în anul 2043 Europa va fi transformată într-un califat islamic, cu capitala la Roma, iar economia lumii va fi controlată de musulmani.

Predicția ei a fost confirmată de comandantul talibanilor care a spus pentru CNN că: "Este credința noastră că într-o zi mujahadinii vor câștiga, iar legea islamică va fi nu doar în Afganistan, ci în toată lumea. Nu ne grăbim". 

Citește mai departe AICI:

Baba Vanga, predicție CIUDATĂ adeverită de liderului talibanilor: ANUL în care TOATĂ lumea va fi controlată de musulmani 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel