Ce este Rusia, în opinia lui Traian Băsescu

Președintele Traian Băsescu nu crede că Federația Rusă este o putere globală și rezonează cu vocile care descriu țara condusă de Vladimir Putin drept un colos cu picioare lut.

"Consider Rusia o putere regională, nu una globală, datorită slăbiciunilor ei economice", a declarat Traian Băsescu, marți, la Gândul Live, vorbind despre criza din Ucraina și situația din zonă.

Relațiile româno-ruse au devenit mai tensionate după ce preluarea mandatului de președinte de către Traian Băsescu, care a dezvoltat "o nouă politică estică". Încă din 2004, Băsescu a uimit când a declarat, neprovocat, că Rusia consideră "Marea Neagră un lac rusesc".

Președintele României a avut însă o atitudine duplicitară în relația cu Federația Rusă. Din Moscova, Traian Băsescu susținea că Rusia trebuie să fie parte a schemei de soluționare a conflictelor înghețate din Est și propunea chiar un "parteneriat strategic". Băsescu recunoștea încă de la începutul primului mandat interesele legitime ale Rusiei, iar de curând a declarat că "Putin apără interesele geostrategice, în condițiile în care Federația Rusă are un angajament acolo" (în Crimeea - n.r).

Mesajele președintelui diferă însă când sunt transmise din țări precum SUA sau Germania, de unde se referea la Rusia ca la un adversar comun.

În cadrul unui interviu acordat în 2005, Traian Băsescu a etichetat Federația Rusă drept "un stat nedemocratic".

Citește și: Ucraina e în pragul războiului, avertizează Germania

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel