Ce este pneumonia de aspirație, boala care l-a ucis pe Benone Sinulescu. Atenție, cu toții facem greșeala asta ZILNIC: "ARDE plămânul!"

Foto: Facebook Benone Sinulescu / Pixabay
Foto: Facebook Benone Sinulescu / Pixabay

Ce este pneumonia de aspirație, diagnosticul din cauza căruia a murit Benone Sinulescu.

Diagnosticul pe care medicii i l-au pus a fost de pneumonie de aspirație, o afecțiune extrem de gravă, cu șanse mici de supraviețuire dacă este tratată acasă. Chiar soția artistului, Elena Sinulescu, a fost cea care a făcut anunțul diagnosticului.

"Am rămas singură, era bine, ne bucuram, dar a făcut o pneumonie de aspirație și s-a dus, n-a vrut să fie dus la spital, de frică, din cauza Covid-19. A murit astăzi, la orele 14.30, îl ducem la o casă mortuară, la o firmă, apoi de aici o să-l ducem la Filarmonica, îl vom înmormânta la Eternitatea. Sunt distrusă de durere. Nu am nevoie de nimic, pe el înapoi nimeni nu îl mai întoarce!", a declarat soția lui Benone Sinulescu, Elena Sinulescu.

Citește mai multe despre dezvăluirile soției lui Benone Sinulescu AICI

Ce este pneumonia de aspirație

Pneumonia de aspirație este o complicație a aspirației pulmonare. Aspirația pulmonară are loc atunci când sunt inhalate în plămâni alimente, acid gastric sau salivă. Plămânii sănătoși se pot curăța singuri. Dacă acest lucru nu se întâmplă, pneumonia se poate dezvolta ca o complicație.

Procesul pulmonar infecțios care apare după intrarea anormală a lichidelor în tractul respirator inferior este denumit pneumonie de aspirație. Lichidul aspirat poate fi format din secreții orofaringiene sau particule ori conținut gastric. Factorii de risc pentru pneumonia de aspirație sunt bolile pulmonare, crizele de epilepsie, accidentul vascular cerebral, demența, probleme dentare, tulburări de înghițire, anumite boli neurologice, boala de reflux gastro-esofagian, radioterapia, potrivit doc.ro

Mai mult, această problemă de sănătate apare când sistemul de apărare al organismului este slăbit și când conținutul aspirat conține o cantitate mare de bacterii. O persoană poate dezvolta pneumonie de aspirație dacă particule de mâncare sau dintr-o băutură intră, cum se spune popular, "pe partea cealaltă", deci nu se duc în stomac, ci în plămâni.

În mod normal, prin tuse, aceste particule pot fi eliminate, însă anumite persoane nu pot tuși corespunzător. Imposibilitatea de a tuși pentru a elimina resturile poate fi cauzată de tulburări neurologice, cancer al gâtului, boala Parkinson, miastenia gravis, consum excesiv de alcool sau droguri ilegale, administrarea unor sedative, un sistem imunitar extrem de slăbit sau probleme la nivelul esofagului.

Potrivit romedic.ro, pneumonia de aspirație este o bronhopneumonie care se dezvoltă din cauza intrării unui corp străin în arborele bronșic, de obicei conținut oral sau gastric (alimente, salivă sau secreții nazale). În funcție de aciditatea aspiratului o pneumonie chimică se poate dezvoltă iar patogenii bacterieni în special bacteriile anaerobe conduc la inflamație.

Pneumonia de aspirație este frecvent cauzată de înghițirea deficitară care apare în unele forme de boală neurologică (atacurile cerebrale vasculare) sau când o persoană este intoxicată. O cauza iatrogenă este în timpul anesteziei generale pentru o operație iar pacienții sunt instruiți să nu mănânce nimic cu cel puțin patru ore înainte de operație.

Cum previi pneumonia de aspirație

Pentru a preveni pneumonia de aspirație, trebuie evitate comportamentele care pot duce la aspirație, precum mâncatul sau băutul cu rapiditate și vorbitul exagerat în timpul mesei. De asemenea, orice medicamente trebuie administrate cu răbdare. În plus, dinții și cavitatea bucală trebuie curățate după fiecare masă, pentru a nu rămâne resturi care pot fi aspirate, iar dacă o persoană are dinți care se mișcă, aceștia trebuie tratați.

Care sunt simptomele pneumoniei de aspirație

Nu toți pacienții care dezvoltă pneumonie de aspirație au una dintre condițiile de predispoziție mai jos:

- Condiții asociate cu alterarea cunoștinței: alcoolism, supradozaj al drogurilor, convulsii, atac cerebral vascular, trauma la cap, anestezie generală.

- Condiții esofagiene: disfagie, stricturi, neoplasme, diverticulefistula traheoesofagiana, boală de reflux gastro-esofagiana

- Boli neurologice: scleroză multiplă, demență, boală Parkinson, miastena gravis, paralizia pseudo-bulbară.

- Condiții mecanice: tub nasogastric, traheostomie, endoscopie gastrointestinala superioară bronhoscopie, gastrostomie sau tuburi de hrană post pilorice.

Beatrice Mahler, despre pneumonia de aspirație

"Pneumonia de aspirație este o formă foarte severă de pneumonie, în care o parte din conținutul stomacului ajunge în plămân și arde plămânul. Este o pneumonie cu prognostic sever, cu necesar de asistență important și cu risc de deces mare. Sunt forme de pneumonie de aspirație care se vindecă și forme care chiar dacă sunt internate nu reușesc să depășească acest moment. Este foarte important ca intervenția să se facă prompt în astfel de situaţii.

Pneumoniile de aspirație pot fi întâlnite la persoanele care au come de diverse cauze, însă cele mai frecvente sunt întâlnite la persoanele cu afecțiuni neurologice. Este o pneumonie care evoluează sever și șansele de supraviețuire sunt extrem de mici la domiciliu", a declarat medicul Beatrice Mahler, la România TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel