Și războiul are regulile sale. Ar putea fi acuzat Vladimir Putin pentru CRIME DE RĂZBOI? Ce este o crimă de război

Fotografie ilustrativă
Fotografie ilustrativă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris atacul asupra unei maternități și a unui spital de copii drept ”crimă de război”. Poate că nu pare, dar ”până și războiul are reguli”, așa cum spune Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Acestea sunt cuprinse în tratate numite Convențiile de la Geneva și într-un șir de alte legi și acorduri internaționale.

Ce este o crimă de război?

Potrivit unui articol publicat de către BBC, și războiul are regulile sale care trebuie respectate, reguli cuprinse de altfel, in tratate internaționale. Într-un război civilii nu pot fi atacați în mod deliberat și nici infrastructura care este vitală pentru supraviețuirea lor iar unele arme sunt interzise din cauza suferinței nediscriminatorii sau îngrozitoare pe care le provoacă - cum ar fi minele antipersoană și armele chimice sau biologice. Bolnavii și răniții trebuie îngrijiți - inclusiv soldații răniți, care au drepturi de prizonieri de război.

Alte legi interzic tortura și genocidul - încercarea deliberată de a distruge un anumit grup de oameni. Infracțiunile grave în timpul războiului, cum ar fi uciderea, violul sau persecuția în masă a unui grup, sunt cunoscute ca ”crime împotriva umanității”.

 

Ce acuzații de crime de război au existat în Ucraina?

Ucraina a declarat că atacul aerian rusesc asupra maternităților și a secțiilor de copii din Mariupol a fost o crimă de război. Trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise, iar 17 angajați și pacienți au fost răniți. Au existat, de asemenea, rapoarte că trupele ruse au vizat civilii ucraineni care fugeau. Există tot mai multe dovezi că bombele cu dispersie - muniții care se despart în o mulțime de bombe - au lovit zonele civile din Harkov.Nici Rusia, nici Ucraina nu au semnat o interdicție mondială a utilizării lor, dar aceste incidente ar putea fi considerate în continuare o crimă de război.

Ministerul Regatului Unit al Apărării spune că Rusia a folosit explozibili termobarici, care creează un vid masiv prin absorbția de oxigen. Acești explozivi devastatori nu sunt interziși - dar utilizarea lor deliberată în apropierea civililor ar încălca aproape sigur regulile războiului.

 

Cum pot fi urmăriți penal suspecții criminali de război?

Au existat o serie de instanțe unice începând cu cel de-al Doilea Război Mondial - inclusiv tribunalul pentru crime de război comise după destrămarea Iugoslaviei. De asemenea, a fost înființat un organism pentru a-i urmări pe unii dintre cei responsabili de genocidul din Rwanda, unde extremiștii hutu au măcelărit 800.000 de oameni în 100 de zile în 1994. Astăzi, Curtea Penală Internațională (ICC) și Curtea Internațională de Justiție (CIJ) au roluri de susținere a regulilor războiului. Curtea Internațională de Justiție,CIJ, statuează asupra disputelor dintre state, dar nu poate urmări persoane fizice. Ucraina a început acolo un dosar împotriva Rusiei pentru invazie. Dacă CIJ ar pronunța împotriva Rusiei, sarcina de a pune în aplicare acea hotărâre ar reveni Consiliului de Securitate al ONU (CSNU). Însă Rusia - unul dintre cei cinci membri permanenți ai CSONU - ar putea să opună veto oricărei propuneri de sancționare.

Curtea Penală Internațională,ICC, investighează și urmărește penali individuali de război care nu se află în fața instanțelor din fiecare stat. Este succesorul modern și permanent al Nürnbergului, care i-a urmărit pe cei mai importanți lideri naziști supraviețuitori, aflați atunci în arest în 1945.

 

Poate CPI să judece infracțiunile din Ucraina?

Procurorul șef al ICC, avocatul britanic Karim Khan QC, spune că există o bază rezonabilă pentru a crede că crime de război au fost comise în Ucraina - și are permisiunea a 39 de state să investigheze. Anchetatorii vor analiza acuzațiile trecute și prezente - încă din 2013, înainte de anexarea Crimeei de către Rusia de către Ucraina. Dacă există dovezi împotriva unor persoane, procurorul va cere judecătorilor ICC să emită mandate de arestare pentru a-i aduce în judecată - care ar urma să aibă loc la Haga.

 

Președintele Putin sau alți lideri ar putea fi urmăriți penal?

Este mult mai ușor să pună o crimă de război pe un soldat care o comite, decât pe liderii care le-au ordonat să tragă. Dar ICC poate urmări și infracțiunea de ”purtare de război agresiv. Aceasta este infracțiunea unei invazii sau a unui conflict nejustificat, dincolo de o acțiune militară justificată în legitimă apărare.

Ea își are originea la Nürnberg, după ce judecătorul trimis de Moscova i-a convins pe Aliați că liderii naziști trebuie să facă față dreptății pentru „crime împotriva păcii”.

Iată problema: profesorul Philippe Sands QC, expert în drept internațional la University College London, spune că ICC nu i-a putut urmări pe liderii Rusiei pentru această infracțiune, deoarece țara nu este semnatară a instanței.

Teoretic, Consiliul de Securitate al ONU ar putea cere ICC să investigheze această infracțiune. Dar, din nou, Rusia ar putea să opune veto la aceasta ca unul dintre cei cinci membri permanenți ai consiliului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel