Ce cred francezii despre vizita premierului Ayrault în România

ayrault dece
ayrault dece

Presa generalistă din Franța a relatat vizita premierului Jean-Marc Ayrault la București, punctând că pe masa discuțiilor stau două teme: rromii și parteneriatul economic. Pe forumurile ziarelor din Hexagon, internauții se îndoiesc că Bucureștiul poate reduce numărul rromilor plecați la muncă în Franța și iau în derâdere asigurările date de Ayrault cu privire la eforturile României pe această problemă.

”La București, Jean-Marc Ayrault salută eforturile României în chestiunea imigrației rromilor”, titrează Le Monde, într-un material semnat de corespondentul cotidianului la București, Mirel Bran. Cotidianul scrie că vizita lui Ayrault în țara omologului său socialist este una simbolică, ”dar simbolurile joacă un rol important în relațiile franco-române”.

Cea mai amplă parte a articolului este dedicată dosarului rromilor. Premierul Ponta s-a angajat în timpul vizitei să reducă tensiunile pe această chestiune prin integrarea rromilor ”aici, în România”. Invitat, joi seara, la TVR1, împreună cu Ponta, Ayrault a spus că ”integrarea rromilor este o problemă europeană”, făcând un apel către celelalte țări ale UE.

Europe1 spune, la rându-i, că vizita lui Ayrault și a celor patru miniștri de la Paris se face cu două dosare pe masă, cel al rromilor și cel al al parteneriatului strategic. Materialul citează un raport al Fundației Soros, care relevă că nu s-a remarcat niciun fel de progres, din 2012 până în prezent, în strategia României de a-i integra pe cetățenii din etnia romă.

Integrarea romilor este o problemă europeană

Le Monde mai notează că Franța sprijină România în demersul său de integrare în Schengen în două etape, cu granițele aerieni și maritime, iar ulterior cu cele terestre. La capitolul economic, Franța este al treilea investitor din România ca importanță, vizita oficialului de la Mantignon având rolul de a reînnoi parteneriatul strategic franco-român semnat în 2008.

Forumurile franceze înjură rromii

”Acest titlu este cea mai bună glumă”, scrie un cititor în secțiunea de comentarii a ziarului Le Monde despre titlu cotidianului la articolul despre vizita lui Ayrault la București.

”În curând vor fi (rromii - n.r) pe marginea șoselelor și drumurilor noastre cu binecuvântarea guvernului nostru impotent și laș. Un alt succes al tandemului Holland Ayrault”, spune un alt internaut.

Francezii nu tratează pe forumuri dimensiunea economică a relațiilor dintre Palatul Victoria și Mantignon, ci se concentrează doar pe dosarul imigranților rromi. Mulți se plâng că, în ciuda asigurărilor date de autoritățile ambelor țări, numărul rromilor din Franța crește văzând cu ochii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel