Ce au în comun Sfântul Mare Mucenic Dimitrie și Sfântul Dimitrie cel Nou

foto: doxologia.ro
foto: doxologia.ro

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie și Sfântul Dimitrie cel Nou nu au doar numele în comun!

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, cunoscut și ca Izvorâtorul de Mir, și Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, sunt doi sfinți care împărtășesc "dragostea lor fierbinte pentru Hristos" și multe virtuți care au înălțat și sfințit viețile lor, a transmis Mitropolitul Veriei, Naousei și Kampaniei, Pantelimon, într-un serviciu religios oficiat la Altarul Mare de Vară al Catedralei Patriarhale, potrivit Agerpres.

"Acești doi sfinți ai noștri nu au doar numele în comun, nu au în comun doar minunile pe care le săvârșesc, nu au în comun doar mijlocirile lor puternice pentru mântuirea locuitorilor din orașele Salonic și București, pe care le ocrotesc cu dragostea lor mare, ci, prin îngăduința bunului Dumnezeu, ei împart și luptele lor duhovnicești pentru Hristos, dragostea lor fierbinte pentru Hristos și mulțimea virtuților care au împodobit sufletele lor și au sfințit trupurile lor", a afirmat Mitropolitul elen în cadrul sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.

Mitropolitul Veriei, Naousei și Kampaniei a săvârșit slujba împreună cu un sobor format din 24 de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoți și diaconi, îndemnând la urmarea exemplului vieții sfinților, cu scopul de a "curăți sufletele și trupurile de păcate, pofte, greșeli, răutate și nedreptăți".

Acesta a subliniat că Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a atins un grad înalt de sfințenie prin faptul că a pătimit asemenea lui Hristos, cum ar fi înjunghierea sub coaste. De asemenea, a primit harul lui Dumnezeu pentru a răspândi mirul și minunile sale în lume. Sfântul Mucenic Dimitrie a fost recunoscut pentru puritatea sa trupească și spirituală.

Mitropolitul elen spune că a adus din Grecia Icoana Maicii Domnului Panaghia Soumela și fragmente din mâna dreaptă a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, oferindu-le drept daruri în cadrul sărbătorii.

Vineri, Sfânta Liturghie în cinstea Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, va fi oficiată la altarul exterior al Catedralei Patriarhale, începând la ora 9:30, sub conducerea Patriarhului BOR, Daniel, și al Mitropolitului de Veria, Naousa și Kampania, alături de un sobor de ierarhi.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, cunoscut și ca Izvorâtorul de Mir, este prăznuit în calendarul creștin ortodox pe 26 octombrie. S-a născut în Tesalonic, unde tatăl său, creștin în secret, era guvernator. În ciuda persecuțiilor, el a propovăduit creștinismul și a suferit martiriul prin înjunghiere, rămânând cunoscut și ca Izvorâtor de Mir. Sfântul Dimitrie este ocrotitorul orașului Salonic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel