Ce ascundea Trump la vila din Florida? Peste 300 de documente secrete, recuperate de la fostul președinte al SUA (surse)

Donald Trump
Donald Trump

Guvernul american a recuperat peste 300 de documente cu menţiunea 'secret' de pe proprietatea fostului preşedinte Donald Trump din Florida, între care rapoarte ale Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) şi Biroului Federal de Investigaţii (FBI), a relatat luni publicaţia New York Times, citând mai mulţi responsabili familiarizaţi cu acest dosar, potrivit Reuters.

Un prim lot de peste 150 de documente secrete fusese recuperat în ianuarie de Serviciul naţional al arhivelor, indică publicaţia citată.

În iunie, consilierii lui Donald Trump au predat Departamentului de Justiţie al SUA un al doilea set de documente, în timp ce un al treilea lot a fost confiscat de FBI în cursul unei percheziţii efectuate luna aceasta la reşedinţa fostului preşedinte din Mar-a-Lago, în Florida, potrivit ziarului.

Nici Ministerul Justiţiei şi nici reprezentanţii ex-preşedintelui american nu au răspuns deocamdată la o solicitare Reuters de a face vreun comentariu pe marginea acestor recuperări de documente.

Donald Trump a solicitat luni unui tribunal federal din Florida să împiedice FBI să analizeze documentele confiscate la domiciliul său până când nu este desemnat un expert care să supravegheze procesul.

Percheziţia FBI este parte a unei anchete federale destinată să stabilească dacă fostul locatar al Casei Albe a luat ilegal documente la sfârşitul mandatului său în ianuarie 2021.

Până în prezent nu se cunoştea exact volumul de materiale pe care forţele de securitate americane îl găsiseră la domiciliul lui Trump, notează EFE. Conţinutul documentelor pe care Trump le-a luat de la Casa Albă nu este dat publicităţii, având în vedere că sunt materiale 'secrete'.

Ministerul Justiţiei a făcut publice doar câteva fragmente din mandatul de percheziţie în baza căruia FBI a inspectat domeniul fostului preşedinte american.

Acest ordin menţionează faptul că Trump şi persoanele din anturajul său ar fi putut săvârşi infracţiuni de obstrucţionare a justiţiei, de distrugere de documente şi de încălcare a legii spionajului, notează Agerpres.

Cine l-a turnat pe Donald Trump la FBI? The Guardian: Cel mai probabil Ivanka Trump sau Jared Kushner

The Guardian: Se pare că agenții FBI căutau documente secrete despre armele nucleare când au percheziționat, luni, reședința Mar-a-Lago. Jared Kushner și Ivanka Trump sunt posibilii informatori.

Au existat întotdeauna suspiciuni că Trump ar putea încerca să scoată ilegal documente secrete de la Casa Albă, dar nu mulți se așteptau să ducă documente nucleare clasificate în casa lui de pe malul plajei. Trump, de altfel, neagă afirmațiile, care au fost raportate pentru prima dată de Washington Post. „Armele nucleare sunt o farsă, la fel cum Rusia, Rusia, Rusia a fost o farsă”, a scris Trump vineri pe platforma sa, Truth Social, făcând referire la scandalul finanțării campaniei lui din 2016 cu resurse venite de la Kremlin.

Detaliile raidului din Mar-a-Lago încă apar, deși există încă mult mai multe întrebări decât răspunsuri. Una dintre cele mai mari întrebări este: cine l-a turnat? Fostul avocat personal al lui Trump, Michael Cohen, consideră că a fost cu siguranță un membru al cercului restrâns al fostului președinte. Vorbind cu Insider, joi, Cohen a spus că „nu ar fi surprins să afle că [informatorul] este Jared sau unul dintre copiii săi... Cine altcineva ar ști despre existența unui seif și despre conținutul specific păstrat în interior?”

Jared Kushner și Ivanka Trump sunt posibilii informatori. Cuplul avea, în mod controversat, autorizație de securitate top-secretă când îl sfătuiau pe Trump la Casa Albă și erau foarte apropiați de afacerile fostului președinte. Perechea pricepută în PR s-a îndepărtat de Trump de când fostul președinte a părăsit Casa Albă. Ivanka Trump a respins public narativul lui Trump care susține, în continuare, că alegerile au fost furate, spunând grupului Congresului care investighează insurecția de la Capitoliul SUA din 6 ianuarie 2021 că ea nu crede în afirmațiile false ale tatălui ei. Cel mai recent, tabloidele au fost pline de informații venite din surse anonime despre modul în care Ivanka Trump încearcă să-l împiedice pe Donald Trump să candideze pentru un al doilea mandat. Jared Kushner și Ivanka Trump sunt foarte clar gata să se protejeze, chiar dacă asta înseamnă să-l predea pe Trump la FBI, susține sursa citată.

Poate că nu o să știm niciodată cine s-a întors împotriva lui Trump. Singurul lucru pe care îl putem spune cu siguranță în acest moment este că Trump a avut o săptămână remarcabil de proastă. A fi suspectat de furt de documente secrete despre arme nucleare ar fi destul de rău de la sine, dar fostul președinte se confruntă cu probleme legale din direcții diferite. După ce a fost percheziţionat luni de FBI, Trump a călătorit miercuri la New York pentru a fi interogat în ancheta procurorului general al statului cu privire la afacerile sale. Fostul președinte a refuzat explicit să răspundă la sutele de întrebări puse de procuratură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel