EXCLUSIV  Ce ar însemna intrarea României în Schengen pentru români. Principalele probleme de rezolvat pentru venirea românilor din diaspora acasă

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Cristian Stîncau, directorul "My Romania Community", un ONG din Marea Britanie, a explicat cum s-ar rezolva problema întoarcerii românilor din diaspora acasă, dar şi ce ar însemna pentru România să intre în Schengen. 

"Cum cred că s-ar rezolva problema cu venirea românilor acasă?

În primul rând, să reuşim să intrăm în Schengen. Asta înseamnă să ne dezbrăcăm de toate discriminările, de toate naţionalismele, pentru că nu pot trăi trei vecini în aceeaşi scară, dacă doi vor să nu iasă din casa lor. Dacă se dărâmă blocul, trebuie să muncească toţi la reconstrucţia lui. Şi cred că am zis ceva important prin asta. 

În al doilea rând, sistemul de educaţie. Noi, cei care trăim în străinătate, suntem un produs al perioadei post-comuniste. Am făcut şcoală, care numai şcoală nu era. De aia vedem acum rezultatele în modul social de abordare a anumitor lucruri, le vedem public inclusiv la ştiri. Dacă aici, în Marea Britanie, de exemplu, românul, când s-a ridicat steagul roşu, ştie că este o problemă majoră, şi nimeni nu aruncă cu pietre în salvamar.

În afară de asta, mai vorbim şi de aducerea la zi a legislaţiei. Sunt unităţi în România care funcţionează pe legislaţie şi regulamente interne din 1985 în unele cazuri. Nu mai putem continua aşa, pentru că ne izolăm singuri. Câte din autorităţile româneşti au contracte sau acorduri de colaborare, pe diferite segmente, cu ONG-uri? Nu spunem de proiecte, ci contracte de colaborare. Este foarte important. În Marea Britanie, Biserica are rolul ei. În familie, dar nu în stat. Este o mare problemă când facem push prea mult la lucrul ăsta", a declarat Cristian Stîncanu, directorul Organizației Non-Profit "My Romania Community"- Marea Britanie, în cadrul dezbaterii despre migrație: Cum acționează autoritățile locale pentru readucerea românilor acasă?, organizată de DC MEDIA GROUP. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel