CE amenință cu sancțiuni. Țările care refuză să primească migranți, în vizorul CE

Comisia Europeană a avertizat că "nu va ezita" să lanseze proceduri de infringement împotriva țărilor care refuză să primească refugiați din Italia și Grecia. Autoritățile de la Bruxelles au cerut, totodată, înăsprirea măsurilor luate la nivel național împotriva migranților ilegali.

"Este de datoria noastră să le transmitem clar migranților, partenerilor noștri din terțe țări și concetățenilor noștri că, dacă oamenii au nevoie de ajutor, îi vom ajuta, dacă nu, ei trebuie să se întoarcă", a insistat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, citat de Agerpres.

Circa 13.500 de solicitanți de azil au fost până în prezent "relocați" din Grecia și Italia (dintre care aproximativ 9.600 din Grecia), în condițiile în care restul țărilor europene s-au angajat în septembrie 2015 să primească până la 160.000 în doi ani. Acest plan este menit să demonstreze solidaritatea UE cu migranții care fug de război și să reducă presiunea imensă asupra Atenei și Romei.

Dar Ungaria, Austria și Polonia "refuză în continuare să participe la program", în timp ce altele (Republica Cehă, Bulgaria, Croația și Slovacia) "nu se implică decât într-o măsură foarte limitată", a deplâns Comisia.

1,6 milioane de migranți au ajuns în Europa

Dacă statele membre "nu își intensifică' acțiunile de relocare în scurt timp, Comisia "nu va ezita să își folosească puterile conferite de tratate", a reiterat executivul european, cu referire la procedurile de infringement prevăzute în legislația europeană.

Uniunea Europeană încearcă să reducă imigrația după ce aproximativ 1,6 milioane de refugiați și migranți au ajuns pe continent, via Marea Mediterană, în 2014-2016.

[citeste si]

Bruxellesul a mai prezentat joi un "plan de acțiune" pentru a trimite înapoi într-o manieră mai sistematică migranții non-eligibili la dreptul de azil. Comisia cere statelor membre în special să scurteze "timpul de recurs" împotriva deciziilor de returnare, care să nu mai "comporte data de expirare". Executivul european a propus să pună la dispoziția statelor membre 200 de milioane de euro în 2017, "pentru a sprijini măsurile la nivel național în materie de returnare, precum și acțiuni europene comune".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel