Ce a pățit reporterul care a anunțat că racheta căzută în Polonia a fost lansată de Rusia

Ce a pățit reporterul care a anunțat că racheta căzută în Polonia a fost lansată de Rusia / Foto: Pixabay, de TheDigitalArtist
Ce a pățit reporterul care a anunțat că racheta căzută în Polonia a fost lansată de Rusia / Foto: Pixabay, de TheDigitalArtist

Află în articol ce s-a întâmplat cu reporterul care a anunțat că racheta căzută în Polonia a fost lansată de Rusia.

Associated Press l-a concediat luni pe reporterul care a furnizat informații eronate despre lovitura cu rachete în Polonia, săptămâna trecută, informație care a dus la o mulțime de știri transmise în regim de breaking news pe scară largă, dar inexacte, care sugerau că Rusia este responsabilă pentru incident.

James LaPorta, în vârstă de 35 de ani, a fost concediat după o scurtă anchetă, au confirmat oamenii de la organizația de știri pentru The Washington Post.

Explozia din 15 noiembrie de la Przewodow, un sat polonez de lângă granița cu Ucraina, a ucis două persoane și a declanșat anxietate la nivel mondial. Câteva ore mai târziu, Associated Press a emis o știre de ultimă oră în care afirma că "un oficial superior al serviciilor de informații americane afirmă că rachetele rusești au intrat în Polonia, stat membru NATO, ucigând două persoane".

Informația respectivă a fost aparent incorectă. Oficialii din Polonia și Uniunea Europeană au spus ulterior că au crezut că o singură rachetă trasă de forțele ucrainene și-a deviat cursul și a aterizat peste granița Poloniei.

Dar alerta inițială a AP, trimisă către mii de instituții de știri din întreaga lume, a sugerat o nouă escaladare îngrozitoare a invaziei Rusiei în Ucraina. Polonia este membră NATO, iar un atac rusesc asupra teritoriului său ar fi putut invoca un răspuns militar occidental în conformitate cu prevederile de autoapărare reciprocă ale organizației din tratat. Alte organizații de știri au transmis rapid știrile.

O zi mai târziu, AP și-a înlocuit povestea, citând oficialul american cu o notă de corecție. Acesta a spus că sursa sa anonimă a fost greșită și că "raportările ulterioare au arătat că rachetele au fost fabricate în Rusia și cel mai probabil au fost lansate de Ucraina în apărarea împotriva unui atac rusesc".

Cine este LaPorta

Investigarea lui LaPorta a fost raportată pentru prima dată luni seară, de Daily Beast. El a refuzat să comenteze. Fost marin american care a servit în Afganistan, bărbatul s-a alăturat AP în aprilie 2020, după câțiva ani în care a activat ca reporter independent. El a scris despre afaceri militare și probleme de securitate națională pentru agenția de presă.

Oficialii de la Associated Press au refuzat să-l identifice pe LaPorta ca sursă a alertei. Într-o declarație, purtătorul de cuvânt al AP Lauren Easton a declarat: "Standardele editoriale și practicile riguroase ale Associated Press sunt esențiale pentru misiunea AP ca organizație independentă de știri. Pentru a ne asigura că raportările noastre sunt exacte, corecte și bazate pe fapte, respectăm și aplicăm aceste standarde, inclusiv în ceea ce privește utilizarea surselor anonime. Atunci când standardele noastre sunt încălcate, trebuie să luăm măsurile necesare pentru a ne proteja integritatea. Nu luăm aceste decizii cu ușurință și nici nu se bazează pe incidente izolate".

Cum a fost răspândită informația

Comunicările interne ale AP vizualizate de The Post arată o oarecare confuzie și neînțelegere în timpul pregătirii raportului eronat. LaPorta a împărtășit informația oficialului american într-un mesaj electronic în jurul orei 13:30. Un editor a întrebat imediat dacă AP ar trebui să emită o alertă cu privire la pontul său, "sau am avea nevoie de confirmare de la o altă sursă și/sau din Polonia?".

După discuții suplimentare, un al doilea editor a spus că "ar vota" pentru publicarea unei alerte, adăugând: "Nu îmi pot imagina că un oficial al serviciilor de informații americane ar greși în acest sens".

Dar o persoană de la Associated Press familiarizată cu conversațiile mai ample din jurul incidentului din acea zi a spus că LaPorta le-a spus, de asemenea, editorilor săi că un manager senior a verificat deja sursa informației, lăsând impresia că sursa știrii a fost aprobată. În timp ce acel editor a semnat știrile anterioare folosind sursa lui LaPorta, editorul respectiv nu a analizat povestea cu rachete. Ceilalți editori implicați nu ar fi fost sancționați.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel