Ce a discutat șeful Pentagonului cu ministrul Apărării

Șeful Pentagonului, Chuck Hagel, s-a întâlnit, joi, cu ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa. Secretarul Apărării al SUA a transmis că România a demonstrat faptul că este un partener de mare încredere pentru SUA și NATO.

(...) Vreau să felicit România pentru intrarea ei acum 10 ani în NATO. Țara dumneavoastră a demonstrat că este un partener de mare încredere pentru SUA și NATO. Sunt foarte mândru că am făcut parte din Senatul SUA, atunci când am sprijinit România, intrarea României în NATO. Știu cât de mult președintele Obama și SUA apreciază această prietenie a poporului român și apreciem mai ales căldura și ospitalitatea poporului român față de noi și vă mulțumesc dumneavoastră, domnule ministru, pentru ospitalitatea pe care mi-ați oferit-o, a declarat Chuck Hagel, după ce a vizitat, alături de ministrul Apărării, Mircea Dușa, nava USS Vella Gulf.

Vezi și: Ponta a dezvăluit ce mesaj are pentru șeful Pentagonului

Secretarul Apărării al SUA a precizat că a purtat cu ministrul Dușa convorbiri pe probleme cu care țările noastre se confruntă și care sunt de interes comun pentru NATO.

(...) Ne-am reafirmat parteneriatul strategic, din nou...SUA apreciază contribuțiile României pentru asigurarea securității în această zonă, dar și în alte teatre de război. În Afganistan și Irak, în jur de 1.200 de soldați români au fost detașați acolo, în Afganistan, iar Statele Unite sunt recunoscătoare pentru ajutorul oferit, cu atât mai mult cu cât marcați această aniversare a intrării în NATO. SUA recunosc sacrificiul pe care îl face țara dumneavoastră și familiile soldaților. Astăzi, România continuă să ofere sprijin important pentru obiectivele strategice, pentru oferirea posibilității ca trupele noastre să tranziteze România(...), a continuat șeful Pentagonului, citat de Agerpres

Citește și: Ce le-a solicitat Mircea Dușa miniștrilor Apărării din NATO

Chuck Hagel a transmis că și situația din Ucraina a fost abordată în cadrul discuțiilor purtate cu ministrul Mircea Dușa.

(...) Am discutat cu domnul Dușa și situația din Ucraina. În această săptămână, președintele Obama a fost în Polonia, iar eu am petrecut două zile la sediul NATO. Fiecare dintre noi am reafirmat angajamentul colectiv al tuturor membrilor NATO. Un alt exemplu este anunțul președintelui Obama din această săptămână, că vom cere Congresului în jur de un miliard de dolari pentru pregătire, pentru a arăta aliaților că suntem dispuși să-i ajutam. (...) Creștem cooperarea cu alți parteneri din jurul Mării Negre: Bulgaria, Georgia, Turcia și Ucraina. Am subliniat la Bruxelles că SUA vor ca partenerii europeni să facă același lucru, să crească bugetul armatei, în modernizarea capacităților militare. Un exemplu este faptul că Romania a cumpărat avioane F-16 și are angajamente cu SUA și Portugalia pentru a primi acele avioane. SUA urmăresc să continue munca apropiată cu România, mai ales în ceea ce privește capabilitățile aeriene, dar și alte capacități, a continuat Chuck Hagel.

El și-a exprimat convingerea că în 2015 va fi asigurat scutul antirachetă care, odată ce va fi operațional, va marca un alt punct de cotitură în relațiile dintre țările noastre și o altă realizare mare, pe măsură ce România devine tot mai importantă din acest punct de vedere.

Vezi și: Oficial: Șeful Pentagonului vine în România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel