Ce a descoperit Cătălin Striblea când se pregătea pentru o întâlnire importantă

Jurnalistul B1 TV, Cătălin Striblea, vorbește, într-o postare pe blogul personal, despre surpriza de care a avut parte odată cu începerea noului an școlar, dar și despre cât de dezamăgit este de ceea ce a descoperit atunci când a decis să se pregătească să răspundă unei solicitări adresate.  

Cătălin Striblea, tatăl unui băiețel care urmează cursurile unei școli, povestește că a fost solicitat să meargă la o întâlnire cu preotul care urmează să predea ora de religie la clasa fiului său.  

”Ne-a chemat preotul la școală

Asta a venit totuși ca o surpriză, ținând cont că suntem în 2015, nu în anul școlii lui Creangă. Dar așa am aflat că anul acesta ora de religie este ținută de un preot, nu de profesoara din trecut. Și acum, ca și în primăvară, ni s-a cerut să facem cerere să scoatem copilul de la religie. "Pardon, e invers. Cine vrea ora, trebuie să facă cerere de înscriere."”, relatează jurnalistul B1 TV.

Cum Striblea nu a dorit să răspundă solicitării fără a verifica și ce anume va studia fiul său la ora de religie, acesta a răsfoit manualul. Informațiile cuprinse în manualul pus la dispoziția elevilor de clasa a IV-a nu au fost însă în totalitate agreate de către jurnalist.    

[citeste si]

”Deocamdată nu ne-am dus la întâlnire, dar am zis să ne pregătim. Manual de religie avem, pentru că vrem să știm ce noțiuni sunt predate și, dacă e cazul, să citim împreună lucrurile interesante. Așa că, înainte de a fi trași la răspundere, avem noi câteva întrebări pentru preot. Așadar, ce zice cartea de religie la clasa a IV-a.

Întâi de toate, primele lecții sunt de catehism ortodox. Așa că, de la început, poți să afli de Sfânta Taină a Preoției. Mai exact, cum se poate ajunge preot și de ce acesta trebuie cinstit ceva mai mult decât alți cetățeni. Ok, dar nu cumva în viața unui copil de nouă ani sunt alte priorități?

De la lecția despre cununie o să afli că "numai familia care a primit Sfânta Taină a Cuniniei în Biserică este binecuvântată de Dumnezeu." Ori eu vreau să cred că Dumnezeu îi iubește pe toți la fel. Trec și peste ce cred că e o exprimare nefericită: "familia creștină este formată din părinți și copii."

Dincolo de asta, lecția despre "taina maslului" este una dintre cele mai aplicate. Poți să afli de câți preoți e nevoie, ce obiecte să aduci și cum poți să-ți ajungi colegii. Iar la sfârșit, poți să scrii și o compunere pe tema "cum să-ți ajuți un coleg bolnav."

Manualul își mai revine în partea doua unde sunt câteva lucruri interesante despre Vechiul Testament, profeți și pilde. Nici lecțiile despre apostoli nu sunt rele. Dar revin la vechea problemă. Acest tip de învățătură nu are deloc deschidere. Chiar dacă trece superficial prin chestiunile bisericești, ortodoxe, direcția este clară. Copilul este dus, pas cu pas într-o zonă tezistă, prea apropiată de un mod conservator de gândire”, apreciază jurnalistul.

În finalul postării, Cătălin Striblea precizează ce anume și-ar dori să învețe fiul său la ora de religie predată la școală.

”Ori noi ne dorim ca el să învețe să despre cultura sa și a altora, să învețe istoria religiilor, a tuturor religiilor. Să vadă diferențele între noi și ei, să i se construiască punți și să-l determine să aibă curiozități. Vrem să știe dimensiunea culturală a religiei sale, dar și a altora. Am vrea să vadă toate monumentele religioase importante și cum a evoluat gândirea oamenilor de-a lungul veacului. E fabulos cum România ratează moștenirea unuia dintre cei mai mari istorici ai religiilor, Mircea Eliade, care ar putea fi temelia acestui obiect. Deocamdată, însă, semnăm protocoale secrete cu Biserica.

Și o atenționare pentru radicalii conservatori care vor țipa pe aici. Nu avem nimic cu preoții și Biserica. În mai toate vacanțele vedem cele mai importante biserici. Ultimele au fost biserica de la Densuș și Catedrala Ortodoxă de la Alba Iulia. Despre prima aș face o oră întreagă și le-aș povesti copiilor cum au construit una peste alta trei religii. Le-aș vorbi despre cimitirul de la Sulina, unde creștini, musulmani și evrei odihnesc împreună. Despre asta aș vrea să fie ora de religie. Și după aceea, mai vorbim. Dar câtă vreme prioritatea este să-i înțelegem pe preoți, mai bine facem religia acasă”, conchide jurnalistul B1 TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel