CCR, undă verde Poliției Rutiere pentru folosirea radarelor

Crişan Andreescu / 11 iul 2019 / 08:35 Salveaza PDF Comentarii
CCR da unda verde folosirea radarelor
Descriere foto: CCR da unda verde folosirea radarelor

Magistrații Curții Constituționale au  respins, pentru a doua oară, modificarea Codului Rutier prin care Poliției îi era interzis să utilizeze radarele  din autovehicule care nu au înscrisurile Poliţiei şi nu sunt amplasate în locuri vizibile, decizia fiind luată cu unanimitate de voturi.

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, pe 14 mai, a adoptat cu 186 voturi "pentru", 21 "împotrivă" şi 7 abţineri legea care interzice amplasarea aparatelor radar în locuri de unde nu sunt vizibile pe drumurile publice.

Modificările Codului Rutier declarate neconstituționale:

(3) Constatarea contravenţiilor cu privire la faptele care încalcă dispoziţiile privind limitele de viteză se face numai cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate sau a mijloacelor tehnice omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.

(4) Dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanţă maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive, de către poliţişti care nu poartă uniforme, cu înscrisuri şi însemne distinctive, conform alin. (l) şi care nu sunt amplasate în locuri vizibile.

Anul  trecut,  Parlamentul a adoptat legea care  prevedea că maşinile de poliţie cu radar trebuie presemnalizate cu un panou afişat cu 500 – 1.000 de metri înainte, pe sensul de mers. De asemenea, se arăta că maşinile cu radar trebuie să fie inscripţionate vizibil, dar şi poziţionate vizibil, iar dispozitivele radar de tip pistol să nu poată fi folosite la mai mult de 10 metri de maşina de poliţie.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a atacat modificările aduse Cdului rutier la CCR, iar în noiembrie 2018 legea a fost respinsă.


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27