CCR declară neconstituțional un alineat din Codul de Procedură Penală despre contestație. Lucian Bolcaș: Este de remarcat…

Curtea Constituțională a României declară neconstituțional un alineat din Codul de Procedură Penală despre contestație. 

În 9 iunie, plenul CCR a dezbătut excepția de neconstituționalitate a articolului 4884, alineatul 5 din Codul de Procedură Penală, care prevede: "Contestaţia se soluţionează prin încheiere, în camera de consiliu, fără participarea părţilor şi a procurorului". Judecătorii Curții Constituționale a României au admis excepția de neconstituționalitate, cu majoritate de voturi. CCR a constat că soluția legislativă potrivit căreia contestaţia privind durata procesului penal se soluţionează „fără participarea părţilor şi a procurorului" este neconstituţională.

Decizia este definitivă, general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanței care a sesizat CCR, Judecătoria Constanța-Secția Penală. 

Ce spune avocatul Lucian Bolcaș, pentru DC NEWS

Avocatul Lucian Bolcaș a declarat pentru dcnews.ro, că "Este corectă decizia și este de remarcat că noul Cod de Procedură Penală este împânzit de o serie întreagă de dispoziții care dau curs arbitrarulului judecătorulior, care nu poate să fie cenzurat". Avocatul a mai precizat că este o "violare a articolului 6 din Convenția Europeană a drepturilor omului", care prevede că orice persoană are drept la judecarea în mod echitabil. Lucian Bolcaș a mai subliniat că "este important de remarcat că și în materie civilă există asemenea hotărâri care se pot lua de judecători fără participarea părților" și că "pe baza principiilor acestei decizii și a altora trebuie revizuită întreaga procedură nouă care a fost instituită prin aceste coduri, și cel de procedură penală și cel de procedură civilă". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel