CCR, decizie la sesizarea ALDE, PNL, PMP și UDMR pe alegerea lui Meleșcanu la șefia Senatului

Teodor Meleșcanu
Teodor Meleșcanu

Curtea Constituțională a României (CCR) dezbate, miercuri, sesizarea parlamentarilor ALDE, PNL, PMP, UDMR și a unor senatori neafiliați asupra alegerii lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului.

„Sesizarea de neconstituționalitate a Hotărârii Senatului nr.36/2019 pentru alegerea președintelui Senatului, sesizare formulată de 33 de senatori, membrii ai Grupului parlamentar al Partidului Alianței Liberalilor și Democraților, ai Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, ai Grupului parlamentar al Partidului Mișcarea Populară, ai Grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România, precum și de senatori neafiliați", potrivit ordinii de zi afișate pe site-ul CCR.


Teodor Meleșcanu a fost ales pe 10 septembrie, la propunerea PSD, președinte al Senatului


În aceeași zi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu anunța că va sesizat Curtea Constituțională asupra alegerii lui Meleșcanu la șefia Senatului invocând încălcarea Regulamentului de funcționare a forului legislativ.


„Constatăm, cei din grupul ALDE, că această alegere s-a făcut cu încălcarea prevederilor Regulamentului, drept pentru care vă aduc la cunoştinţă că acest lucru nu va rămâne fără urmări, vom face sesizare la CCR şi îi invit pe cei care sunt de acord cu acest punct de vedere să îşi depună semnăturile pe sesizarea Curţii, pe care o vom pregăti imediat. (...) Avem o problemă procedurală foarte serioasă, întrucât Regulamentul Senatului prevede clar că alegerea preşedintelui se face pe baza propunerilor înaintate de grupurile parlamentare, câte o propunere de fiecare grup", afirmat atunci în plen Tăriceanu.


Președintele ALDE explica faptul că nu pot exista două propuneri pentru șefia Senatului din partea aceluiași grup parlamentar, în contextul în care Meleșcanu făcea parte atunci din grupul senatorilor ALDE.


Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu l-a propus atunci pentru această funcție pe Ion Popa


„Vreau să luaţi act că grupul ALDE îşi exercită dreptul de a avea propria propunere, pe care o vom face în persoana lui Ion Popa, nu pot să existe două propuneri din partea aceluiaşi grup. Domnul senator Meleşcanu, pe care dumneavoastră îl propuneţi, poate să fie candidatul dumneavoastră, cu condiţia să nu facă parte din grupul ALDE, pentru că altfel se încalcă prevederea regulamentară potrivit căreia fiecare grup face o singură propunere. Din partea grupului ALDE nu pot exista două propuneri, ci una singură", a conchis Tăriceanu.


Ca urmare a alegerii lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului, cu susținerea PSD, fostul ministru de Externe a fost exclus din ALDE, scrie Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel