CCR, decizie istorică despre pensia de întreținere a copilului

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Judecătorul Cristi Dănileţ anunţă o decizie istorică a CCR pe dreptul familiei. Decizia are legătura cu pensia alimentară pentru întreţinerea copilului. 

"Începând cu anul 2011, când a intrat în vigoare Codul civil, optica cu privire la întreținerea copiilor de către părinți s-a schimbat: cum amândoi au obligația de întreținere fiindcă custodia legală este comună, amândoi contribuie la întreținerea ÎN NATURĂ a copilului.
Instanțele civile nu au înțeles acest lucru.

O decizie a CCR publicată azi lămurește: întâi obligi părintele care nu are custodia fizică să presteze obligația de întreținere în natură. Numai dacă nu își îndeplinește această sarcină, va plăti o SUMĂ LUNARĂ (adică pensie de întreținere, fosta pensie alimentară).

Eu spun că este o decizie istorică în materia dreptului familiei", a scris Cristi Dănileţ pe Facebook.

Ce a decis CCR

Prin decizia nr. 232/2021 publicată în M.Of. 549 din 27 mai 2021, CCR a stabilit două aspecte extrem de importante: (1) că poate fi urmărită silit indemnizația de creștere a copilului primită de un părinte, dispoziția legală care interzice aceasta fiind neconstituțională; (2) că întreținerea unui copil se prestează în natură, și numai în caz de refuz al executării ei de către părinte se va fixa plata unei pensii bănești.

Mama l-a dat în judecată pe tata pentru a fi obligat să plătească pensia de întreținere pentru copilul rămas la ea, ca procent din veniturile realizate de el. Tatăl a dovedit că se află în concediu de creștere a unui alt copil, astfel că singurul venit pe care îl are este indemnizația de concediu obținută conform OUG nr. 111/2010. A invocat faptul că nu poate fi obligat la plata unei părți din acest venit.

Cu privire la întreținerea copilului de către părinte, CCR a stabilit că:

- întreținerea înseamnă asigurarea celor necesare traiului, asigurării educației, învățăturii și pregătirii profesionale;este un drept al copilului față de amândoi părinții;

- este o obligație a părinților indiferent că sunt căsătoriți, necăsătoriți, despărțiți, divorțați, decăzuți din drepturile părintești;

- un părinte nu poate renunța la această obligație și nu o poate ceda unei alte persoane;

- instanța dispune executarea obligației de întreținere prin plata unei pensii de întreținere, stabilită în bani, ori de câte ori obligația de întreținere nu se execută de bunăvoie în natură.

Cu privire la indemnizația de concediu pentru creșterea copilului, CCR a stabilit că:

- acest drept nu este unul constituțional, ci stabilit la nivel legal;

- nu este al copilului, ci al părintelui, suplinindu-se veniturile pe care nu le mai are;

- venitul astfel obținut poate fi urmărit silit pentru alte datorii ale beneficiarului, inclusiv pentru plata pensiei de întreținere datorată unui alt copil", se arată pe portalul vedemjust.ro. .

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel