Urmărește emisiunea live


CCR, decizie în dosarul privind recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex

CCR a amânat decizia în dosarul privind recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Magistrații urmează să reia ședința pe 29 noiembrie.

Curtea Constituțională a României (CCR) a luat din nou în dezbatere, joi, sesizarea referitoare la recunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex.

Amintim că excepţia de neconstituţionalitate a fost dezbătută prima dată pe 20 iulie la Curtea Constituţională. Argumentul principal invocate de cei care au ridicat excepţia fiind recunoaşterea dreptului fundamental la viaţa privată. Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a pledat atunci în favoarea recunoaşterii căsătoriei.

Autorii excepţiei de neconstituţionalitate au contestat articolul 277, alin. (2) şi alin. (4) din Codul Civil, care se referă la interzicerea recunoaşterii pe teritoriul României a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex încheiate în afara graniţelor, respectiv la libera circulaţie în cadrul Uniunii Europene.

Coaliția pentru Familie

Pe 23 mai, Coaliția pentru Familie a depus la Senat o propunere legislativă de revizuire a Constituției, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, inițiativa fiind semnată de 3 milioane de cetățeni. După ce a fost înregistrată la Senat, ea a fost prezentată, pe 7 iunie, în Biroul permanent și transmisă la CCR pentru verificarea respectării dispozițiilor constituționale, informează Agerpres.

Potrivit Coaliției pentru Familie, această propunere legislativă de revizuire a Constituției are ca scop protejarea explicită a familiei și a drepturilor părinților.

Formularea propusă pentru articolul 48 alin. 1 din Constituție este: Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor. Actualul text al Constituției se referă la căsătoria dintre soți.

Inițiatorii au propus ca referendumul național pentru modificarea Constituției în acest sens să se desfășoare odată cu alegerile parlamentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel