CCR, decizie crucială cu privire la exproprieri: Lucrările publice, afectate

CNAIR, declaratii Lucian Sova
CNAIR, declaratii Lucian Sova

CCR a decis, astăzi, că exceptarea persoanelor fizice și juridice private de la plata despăgubirilor în cazul unor suprafețe expropriate pentru cauză de utilitate publică. 

Plenul CCR a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 14 din Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local.

”În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în art. 14 din Legea nr. 255/2010, potrivit căreia scoaterea, definitivă ori temporară, din fondul forestier naţional, a terenurilor necesare pentru obiectivele de interes naţional, judeţean şi local se exceptează de la plata despăgubirilor prevăzute de art. 41 lit. b), c) şi d) şi art. 42 lit. b), c) şi d) din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, cuvenite persoanelor fizice şi persoanelor juridice private, este neconstituţională”, se precizează într-un comunicat al CCR.

[citeste si]

Judecătorii constituționali sunt de părere că este un factor de neclaritate cu privire la exceptările prevăzute în lege. Aceste interpretări sunt de natură să aducă atingere art. 44 din Constituţie privind dreptul de proprietate.

"Prevederile legale criticate instituie, în realitate, o diferenţiere nejustificată între proprietarii vizaţi de ipoteza Legii nr. 255/2010 şi ceilalţi proprietari expropriaţi sau al căror drept de proprietate este afectat în baza altor temeiuri legale care nu exclud acordarea despăgubirilor menţionate. În aceste condiţii, prevederile legale criticate apar ca fiind neconstituţionale prin raportare la art. 16 din Constituţie", se mai arată în comunicatul CCR.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se va comunica celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei de judecată care a sesizat CCR, respectiv Tribunalului Dâmboviţa . 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel