CCR: Căsătoria între homosexuali şi consfinţirea prin Constituţie a formulei "soţ-soţie"

Relu Adrian Coman și  Robert Clabourn Hamilton
Relu Adrian Coman și Robert Clabourn Hamilton

Curtea Constituţională a României discută miercuri propunerea legislativă cetăţenească transmisă de Senat de revizuire a Constituţiei, referitoare la faptul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie. 

UPDATE: CCR amâna decizia privind acceptarea căsătoriei gay pentru 20 septembrie.

Vă reamintim că un cuplu format dintr-un român şi un american a cerut CCR recunoaşterea căsătoriei sale, oficiată în Belgia. Demersul e fără precedent în ţara noastră şi s-a judecat în aceeaşi zi cu o cerere contrară, de modificare a articolului 48 din Constituţie prin care termenul „soţi" să fie înlocuit cu formula „bărbat şi femeie".

Curtea Constituţională a României a constatat miercuri că propunerea legislativă cetăţenească de revizuire a Constituţiei, referitoare la faptul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, îndeplineşte condiţiile privind exercitarea iniţiativei.

Știrea inițială:

Senatul a transmis luna trecută la CCR propunerea legislativă pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale privind revizuirea Legii fundamentale. Pe 23 mai, Coaliţia pentru Familie a depus la Senat o propunere legislativă de revizuire a Constituţiei, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, iniţiativa fiind semnată de 3 milioane de cetăţeni.

După ce a fost înregistrată la Senat, ea a fost prezentată, pe 7 iunie, în Biroul permanent şi transmisă la CCR pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale. Potrivit Coaliţiei pentru Familie, această propunere legislativă de revizuire a Constituţiei are ca scop protejarea explicită a familiei şi a drepturilor părinţilor.

Formularea propusă pentru articolul 48 alin. 1 din Constituţie este: Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor. Actualul text al Constituţiei se referă la căsătoria dintre soţi.

Comitetul de Iniţiativă este format din 16 membri: Nadia Tătaru, Georgeta Stoian, Alina Tomi, Mariana-Liliana Georgescu, Tudor Sişu, Vlad Miriţă, Mihaela Mănuceanu, Sorin Lavric, Mihai Gheorghiu, Călin Diaconu, Pavel Chirilă, Cornel Bratu, Liviu Axinte, Constantin Necula, Paul Negruţ, Mircea Tudor.

Iniţiatorii propun ca referendumul naţional pentru modificarea Constituţiei să se desfăşoare odată cu alegerile parlamentare. Tot miercuri, CCR dezbate şi excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.277 alin. (2) şi (4) din Codul civil, ridicată într-un proces de Relu Adrian Coman, Robert Clabourn Hamilton, Asociaţia ACCEPT, şi în care părţi în cauză sunt - Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General pentru Imigrări şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Art. 277 - Interzicerea sau echivalarea unor forme de convieţuire cu căsătoria prevede : '(2) Căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România. (...) (4) Dispoziţiile legale privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rămân aplicabile'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2022 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy