Urmărește emisiunea live


CCR a admis sesizarea PNL pentru modificarea regulamentelor pentru reexaminaea legilor

CCR a admis sesizările PNL pentru modificarea regulamentelor Camerei Deputaţilor şi şedinţelor de plen reunit referitoare la reexaminarea legilor transmise de preşedinte înainte de promulgare. 

Prima sesizare se referă la neconstituţionalitatea art.137 din Regulamentul Camerei Deputaţilor modificat şi completat prin Hotărârea Camerei Deputaţilor nr.106/2015, iar cea de-a doua la neconstituţionalitatea art.56 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, modificat prin Hotărârea Parlamentului nr.46/2015. Liberalii au depus la CCR două sesizări privind modificările aduse textelor care privesc reexaminarea legilor transmise de preşedinte înainte de promulgare, a anunţat, în 22 decembrie 2015, liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu.

[citeste si]

"Grupul parlamentar al PNL a depus o sesizare la Curtea Constituţională referitoare la modificarea Regulamentului şi, de asemenea, grupurile PNL din Cameră şi Senat au depus o sesizare tot la CCR referitoare la modificarea Regulamentului şedinţelor comune. Ambele sesizări urmează aceeaşi speţă, şi anume modul în care s-a făcut modificarea celor două regulamente privind reexaminarea legilor transmise de preşedinte înainte de promulgare", a precizat Nicolăescu, la Palatul Parlamentului.

El a explicat că textele iniţiale ale celor două regulamente, înainte de modificări, erau foarte clare.

"Evident legea se întoarce la Parlament, la prima Cameră sesizată, prima Cameră sesizată îşi exprimă punctul de vedere şi ajunge la Camera decizională. La Camera decizională se urmează paşii fireşti din Regulament şi anume: comisia sau comisiile sesizate în fond prezintă un raport, raportul se supune dezbaterii pe articole şi, după aceea, dezbaterii şi aprobării plenului. Legea, după ce se îmbunătăţeşte cu toate aceste articole modificate prin reexaminare, se supune din nou votului. Modificările care s-au făcut la cele două regulamente - şi al Camerei, şi al şedinţelor comune - exclud, cel puţin în accepţiunea noastră, ca legea cu modificările pe care Parlamentul le face în urma reexaminării să mai fie votată. Cu alte cuvinte, se elimină posibilitatea votării unei legi modificate", a arătat liderul deputaţilor PNL.

În opinia liberalilor, "nu se respectă prevederea constituţională din art. 77 alin. 3 care spune că o lege cu modificări, în urma reexaminării, se supune din nou votului, ori al Camerei, ori al plenului reunit al celor două Camere". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel