CCR - răspuns rapid după sesizarea preşedintelui Iohannis

CCR
CCR

CCR a anunţat data la care va discuta sesizarea lui Klaus Iohannis asupra celor două legi promovate de Ministerul Agriculturii.

Răspuns rapid al CCR după ce Klaus Iohannis a trimis spre analiză Legea de aprobare a Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie, dar şi în ceea ce priveşte Legea de aprobare a Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol. Curtea Constituţională a României va discuta în 6 iunie sesizarea preşedintelui au precizat, luni, oficiali ai CCR. 

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat luni CCR cu privire la cele două legi, susţinând că acestea sunt neconstituţionale în ansamblu. El precizează că acestea încalcă prevederile art. 1 alin. (5), ale art. 135, precum şi pe cele ale art. 148 alin. (2) şi (4) din Constituţie. 

Motivaţia preşedintelui

Preşedintele menţionează că legile deduse controlului de constituţionalitate prevăd că: "(1) Schema de ajutor de stat (...) se notifică la Comisia Europeană de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; (2) În situaţia în care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat conţine prevederi noi sau diferite faţă de schema notificată, prevederile schemei de ajutor de stat se completează şi/sau se modifică în mod corespunzător. 

În acest context, preşedintele Iohannis subliniază că în domeniul ajutorului de stat şi al concurenţei Comisia Europeană este singura instituţie care decide asupra compatibilităţii măsurii cu normele Uniunii Europene incidente. 

"Potrivit Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene, orice măsuri de ajutor de stat sunt supuse obligaţiei de notificare şi de obţinere a autorizării din partea Comisiei Europene, iar aceste măsuri nu pot fi puse în aplicare de către statele membre înainte de pronunţarea de către Comisie a unei decizii definitive", indică Iohannis în sesizarea de neconstituţionalitate. 

Preşedintele Iohannis arată că simpla notificare a Comisiei Europene cu o schemă de ajutor de stat, aşa cum se arată în legile criticate, nu echivalează cu încuviinţarea ei de către Comisie. 

Şeful statului menţionează că, potrivit Constituţiei, economia României este o economie de piaţă, bazată pe libera iniţiativă şi concurenţă, iar statul trebuie să asigure libertatea comerţului, protecţia concurenţei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de producţie. 

El subliniază că în dreptul intern ajutorul de stat este reglementat prin OUG nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, ce a fost adoptată în scopul reglementării procedurilor naţionale în materia ajutorului de stat. 

Preşedintele Iohannis aminteşte că, în forma iniţială, legile criticate precizau expres faptul că "schema de ajutor de stat (...) se implementează după primirea deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat", însă subliniază că în urma reexaminării această dispoziţie a fost eliminată. 

"În absenţa unui termen expres (...), care să asigure primirea deciziei Comisiei Europene, legea va intra în vigoare conform art. 78 din Constituţie şi, pe cale de consecinţă, ajutorul de stat ar urma să fie implementat anterior primirii deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat. Această soluţie legislativă contravine art. 148 alin. (2) şi (4) din Constituţia României, prin raportare la prevederile obligatorii ale dreptului Uniunii Europene relevante în materia ajutoarelor de stat (art. 107 - 109 din TFUE) şi care beneficiază de prioritate de aplicare faţă de cele din legislaţia internă", menţionează el. 

Şeful statului arată că, în consecinţă, din ansamblul normelor europene şi interne rezultă că măsurile ce constituie ajutor de stat pot fi adoptate şi acordate numai sub condiţia autorizării de către Comisia Europeană. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel