CCM, reacție în scandalul din Republica Moldova

Denisa Zamfir / 11 iun 2019 / 09:48 Salveaza PDF Comentarii
Igor Dodon Maia Sandu foto: PRO TV MD
Igor Dodon Maia Sandu foto: PRO TV MD

Curtea Constituțională a Republicii Moldova regretă atacurile vehemente la adresa sa și condamnă presiunile politice la care este supusă în ultimele zile.

Într-un stat consolidat pe valorile democraţiei şi preeminenţei dreptului în care funcţionează o curte constituţională, hotărârilor şi deciziilor acesteia trebuie să li se acorde ponderea corectă, dat fiind rolul ei de unic interpret al Legii fundamentale.

Ea, Curtea Constituţională, este singura autoritate independentă de orice altă autoritate, care se supune numai Constituţiei.

Judecătorii Curții sunt inamovibili pe durata mandatului. Interpretările lor au forţă constituţională. Orice influență sau ingerință din partea clasei politice din ţară sau din exterior este inadmisibilă și trebuie tratată ca un atac asupra Constituției.

În orice conflict care ajunge să fie judecat de Curte există poziţii contradictorii şi pot exista nemulţumiţi după pronunţarea soluţiilor. Însă odată adoptată o hotărâre sau o decizie, aceasta trebuie respectată și executată. Ea este criticabilă doar pe baze ştiinţifice şi nu poate fi ignorată.

'Cei care îndeamnă la dizolvarea Curții, inamici ai democrației'

 

Niciun scop politic nu poate justifica desconsiderarea și atacurile împotriva singurei autorități legitime de jurisdicție constituțională și ignorarea valorilor constituționale ale preeminenţei dreptului şi democraţiei. Cei care îndeamnă la dizolvarea Curţii sunt, de fapt, în Republica Moldova, inamici ai democraţiei, se arată în comunicatul CCM remis DCNews.

Toate actele Curții Constituționale adoptate s-au bazat pe prevederile Constituției și pe jurisprudența constituțională, fiind motivate cu respectarea standardelor de argumentare juridică.

În scurt timp, motivările Curţii vor fi publicate, iar ulterior traduse și puse la dispoziţia publicului.

Curtea face apel la calm şi la cumpătare. Ea le solicită autorităţilor statale să respecte Constituţia, legile şi soluțiile obligatorii ale Curţii.

Vezi și: Ciolacu: Situația în Republica Moldova a degenerat. Soluția care aduce stabilitate

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28